Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Raad pleit voor menstruatieproducten-uitgiftepunten

Algemeen

Een meerderheid van de Leiderdorpse gemeenteraad wil dat de gemeente werk maakt van menstruatieproducten-uitgiftepunten (MUP) in het dorp.

In schriftelijke vragen van PvdA/GroenLinks, LPL en D66 vragen de partijen of de gemeente in gesprek wil met Incluzio en onderwijsinstellingen voor de realisatie van extra MUP’s in Leiderdorp.

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten, heeft het Armoedefonds berekend. Bij de punten kunnen meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten krijgen. In steden zijn MUP’s vaak te vinden, maar ook in plaatsen als Voorschoten, Koudekerk en Rijnsburg.

Gemeenten kunnen bij het Rijk geld aanvragen voor voedselhulp en materiële basishulp. Dit geld komt uit het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+). Concreet kunnen gemeenten geld krijgen voor het realiseren van extra menstruatieproducten-uitgiftepunten.

Op dit moment is er één MUP te vinden in het dorp, namelijk bij roeivereniging Asopos de Vliet. De partijen willen dat de gemeente contact opneemt met Asopos om te vragen of dit menstruatieproducten-uitgiftepunt goed gebruikt wordt.

Uit de krant