Een oude gravure van het klooster met de omliggende tuinen.
Een oude gravure van het klooster met de omliggende tuinen. Foto: PR

Lezing over klooster Engelendael

Algemeen

Voor een volle zaal verzorgde de heer Bob Reidsma, voorzitter van het Leiderdorps museum, op 2 mei een interessante lezing over klooster Engelendael.

Het Engelendaal is natuurlijk een begrip in Leiderdorp: lang, recht, veel verkeer en veel verkeerslichten. Maar de oorsprong van deze naam is van lang geleden toen hier in 1396 een klooster werd gesticht.

Tien vrome mannen, waarschijnlijk niet onbemiddeld, kregen daar toen van de hertog van Beieren toestemming voor. Na drie jaar bouwen kon er worden gewoond en in de loop der jaren werd het klooster steeds welvarender. Het gebied was moerassig, maar het klooster zal ongetwijfeld op de stevige ondergrond van een kreekrug zijn gebouwd; ergens in de buurt van het huidige Leythenrode. Helaas zijn er geen betrouwbare tekeningen van het klooster overgebleven. Wel bestaan er nog drie, in het klooster vervaardigde, rijk versierde getijdenboeken (gebeden boeken).

De reformatie betekende het einde van de kloosters in Nederland en dus ook van Engelendael. Het klooster was gespaard gebleven voor plundering, maar het gebouw werd uiteindelijk wel helemaal, steen voor steen, afgebroken. En juist doordat precies werd vastgelegd welke bouwmaterialen daarbij vrijkwamen, hebben we een idee van de omvang van het klooster. Overigens waren de kloosterlingen op de hand van de Staten van Holland en kregen zij daarom een staatspensioen.

De heer Reidsma maakte er een boeiend verhaal van met veel details, ondersteund met mooie plaatjes en verwijzingen naar wat nu nog zichtbaar is in Leiderdorp. Je verbaast je er iedere keer weer over hoe rijke geschiedenis Leiderdorp heeft.

Zoals gewoonlijk konden de aanwezigen na afloop van de lezing nog gezellig napraten. Op 28 mei is alweer de volgende activiteit. Dan organiseert ANBO-PCOB Leiderdorp een lezing over het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Uit de krant