v.l.n.r. Iris, Hanneke, Guyon, Daan en Debbie. | Foto: Marc Wonnink
v.l.n.r. Iris, Hanneke, Guyon, Daan en Debbie. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Jongeren moeten woning uit om plaats te maken voor Oekraïeners

Algemeen

Inwoners van Hoogmadeseweg 56 E/G in Leiderdorp, waar voornamelijk spoedzoekers verblijven, staan voor een grote uitdaging. De huidige bewoners, waaronder Daan (26), Hanneke (25), Wendy (21), Debbie  (22), Iris (22), Guyon (25) en Jeffrey (26), hebben vernomen dat zij binnen drie maanden hun woning moeten verlaten om plaats te maken voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Daarvan is nu nog anderhalve maand over.

Tekst: Marc Wonnink

De groep bewoners deelt gezamenlijk de woonkamer en keuken. Sommige kamers worden tevens gebruikt voor de huisvesting van statushouders, waarvan er momenteel drie in de woning verblijven. De bewoners begrijpen de noodzaak van het opvangen van vluchtelingen, maar voorzien een groot probleem voor zichzelf, aangezien het vinden van betaalbare vervangende woonruimte binnen zo’n korte termijn vrijwel onmogelijk is. ‘Waar moeten wij naartoe? In anderhalve maand kunnen we geen huurwoning vinden. Dat is vrijwel onmogelijk’, aldus Daan. Het is voor de jongeren moeilijk te begrijpen dat zij ingewisseld worden voor Oekraïense vluchtelingen en dat de statushouders die er woning wel alternatieve huisvesting aangeboden krijgen.

Pilot

De jongeren wonen daar op basis van tijdelijke contracten. Het betreft een pilot van huisvester Gapph, welzijnsorganisatie Incluzio en woningcorporatie Rijnhart Wonen. Het idee was om spoedzoekende jongeren en statushouders gezamenlijk te huisvesten zodat ze elkaar konden helpen. Volgens de jongeren trekken de organisaties nu de stekker uit het project omdat het geen succes zou zijn. Daar zijn de jongeren het totaal niet mee eens. ‘Ons is niets gevraagd over hoe het gaat. Het gaat namelijk heel goed. We helpen met de Nederlandse taal, we vieren feestdagen samen, wij komen in contact met andere culturen. We zijn echt een gemeenschap’, aldus Daan.

Saillant detail is dat de gemeenteraad niet op de hoogte was over het project. Terwijl twee organisaties gelieerd aan de gemeente aan deelneemt. Namelijk Incluzio en Rijnhart Wonen. De wethouder kon nog niet veel zeggen, omdat ze de brief nog in het college moet bespreken.

Hulp

Daan en zijn huisgenoten vragen de gemeente nu om hulp. Ze zijn stuk voor stuk intens blij dat ze een zelfstandige woning hebben kunnen vinden. De woonsituatie daarvoor was om tal van redenen niet houdbaar of ze hebben een binding met de Leidse regio. Zo studeren de jongeren in Leiden en werken ze in Leiden/Leiderdorp. Vertrek zou in één geval betekenen dat de bewoner haar wens als docent in Leiden moet laten varen, omdat ze terug zou moeten naar Den Helder.

Contact

Contact met huisvester Gapph loopt volgens de jongeren stroef. Zo worden statushouders wel snel geholpen aan andere huisvesting, maar krijgen de jongeren lastig contact met de organisatie. Ze hopen dat de gemeente bereid is om actie te ondernemen en hen niet in de kou te laten staan.

Uit de krant