Zonnepanelen op een dak van een woning. | Foto: Milieu Educatief Centrum
Zonnepanelen op een dak van een woning. | Foto: Milieu Educatief Centrum Foto: Milieu Educatief Centrum

Wat merk je nou van die zonnepanelen?

Algemeen

Het was 2017. Zonnepaneeldaken waren er nog weinig. Wij hadden er één. 11 prachtige zwarte dingen. Helemaal bij de tijd. Iedere dag keek en kijk ik op de bijgeleverde app wat ze deden en óf ze het deden.

Ed Grootaarts, energiecoach Leiderdorp

Wat ik er van merk? Nou niks eigenlijk. Naar een nieuwe keuken of een nieuwe computer kun je met trots kijken. Voelen hoe zacht de deurtjes dicht gaan. Wat een prachtige kleur je hebt gekozen. En die computer: wat is deze snel! Bij klimaatmaatregelen heb je dat niet zo. Zonnepanelen zie je nog. Muur- vloer- of dakisolatie zie je niet. Ja, elk jaar kijk je met een goed gevoel naar je jaarrekening: die is lager. Het werkt dus!

Tot de energiecrisis, begonnen mensen die een woning hadden gekocht direct met het slopen van de badkamer en de keuken. Hoe nieuw of oud de vorige ook was de drang om een eigen invulling aan je nieuwe woning te geven was sterk. Als je wat langer in de straat woonde, zag je soms dat dezelfde keuken er bij de volgende bewoner alweer uit gesloopt werd.

Een beetje zonde vond ik het als er weer een ligbad van vijf jaar oud in de container verdween. Pas later bedachten diezelfde mensen soms dat je ook wat aan isolatie zou kunnen doen. Laat ik eerlijk zijn: ook bij mij was dat het geval.

De energiecrisis bracht verandering: Als energiecoaches werden we deze maanden heel veel om advies gevraagd. De zonnepanelen werden een normaal gezicht op de daken. Spouwmuren werden gevuld en nieuwe kozijnen werden geplaatst. Heel erg goed voor mens en milieu natuurlijk. Ook hier zag ik vaak een merkwaardige volgorde: dubbel glas was jarenlang veel populairder dan spouwmuurisolatie, dak- of vloerisolatie.

Terwijl glas toch de duurste vorm van energiebesparing is. Vaak kiezen mensen voor zonnepanelen voordat ze isolatiemaatregelen hebben genomen. Daar is weinig tegen, maar ik vraag me steeds af waarom. Willen we graag aan anderen laten zien welke kostbare investeringen we doen?

Zonnepanelen en nieuwe kozijnen zijn zichtbaar en tastbaar. Vloer-, muur- en dakisolatie zijn dat niet. Die zijn dan ook minder populair. Toch kan ik ze als energiecoach van harte aanbevelen. Je ziet ze niet, maar je merkt het wel. Buitenmuren kunnen soms echt koud zijn zonder isolatie. Warme voeten: ik ken veel mensen die er gelukkig van worden. Als je weet dat 25% van je warmte via het dak verdwijnt zou dat je toch te denken moeten geven.

Kennelijk werkt het menselijk brein niet zo.

Wil je ook een gratis en vrijblijvend energie bespaaradvies voor jouw woning? Geef jouw naam en adres door via info@goedleiderdorp.nl en één van de coaches neemt contact met je op.

Uit de krant