Burgemeester Tjarda Struik bewondert de versierde fietsen van de kinderen. | Foto: Nelleke Thissen
Burgemeester Tjarda Struik bewondert de versierde fietsen van de kinderen. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

Stralende Bevrijdingsdag in Leiderdorp

Algemeen

Talloze Leiderdorpers genoten op Bevrijdingsdag op het zonovergoten feestterrein in park De Houtkamp van de festiviteiten, georganiseerd door Oranjevereniging Leiderdorp. Burgemeester Tjarda Struik opende het feestprogramma met het ontsteken van het vredesvuur. Dit was 4 mei in Wageningen opgehaald door de FreedomRunners. Op de foto de versierde fietsenparade. Kinderen konden hun fiets komen versieren, waarna de feestelijke parade door het park trok. 

Blikvanger was het historisch militair materieel van de Stichting Able Compagnie. Met militair erfgoed, vooral uit de Tweede Wereldoorlog, wil zij de militaire geschiedenis in leven houden. De stichting had dit jaar hun arsenaal uitgebreid. Zo was er een tent van The Holmes Intelligence Office. Deze re-enactmentgroep uit België specialiseert zich in het nabootsen van de medische zorg in een legerkamp van de geallieerde troepen. Doc Holmes gaf zondag ieder uur een demo van een operatie.

Brandweer

Ook voor het eerst op het bevrijdingsfeest stond de Bikkers Motorspuitaanhanger van de Stichting Historisch Brandweer Materieel Leiderdorp. De Leiderdorpse brandweer kreeg deze in 1941, maar werd in 1944 door de Duitsers meegenomen om na terugvondst in 1946 weer in Leiderdorpse dienst te komen.

Speurtocht

De Able Compagnie had voor basisschoolkinderen op 4 mei een speurtocht in haar kamp uitgezet. Winnaar van een ritje in een Jeep werd Manu de Bruijn (10) van de Hasselbraam. Ook met de fietsenparade, gesponsord door Brasserie Park, kon voor de mooist versierde fiets een prijs worden gewonnen. Tevens was er een wedstrijd “Zwembad de Does broekhangen’. Verder vermaakten kinderen zich bij attracties zoals bungeespringen, springkussens, een draaimolen en een tokkelbaan, zoals ieder jaar verzorgd door Scountinggroep Van der Does Liethorp.

De partyband van Tamarco en de Bloebent droegen muzikaal hun steentje bij. Dansers van ID Dance Factory en DC Dance traden eveneens op. Dankzij het mooie weer was het goed toeven op het terras. Rudo Slappendel, voorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp (OVL) schat dat over de gehele middag met dank aan het mooie weer zeker zo’n 3000 bezoekers waren geweest. Hij toonde zich na afloop dan ook zeer tevreden. “De organisatie liep gesmeerd. Alles zat mee”.

Afsluiting

Het bevrijdingsfeest vormde de afsluiting van de Oranjefeesten. Zowel Tjarda Struik als Rudo Slappendel maakten deze voor het eerst mee als burgemeester en voorzitter van de Oranjevereniging. De festiviteiten werden goed bezocht, zo blikt Slappendel tevreden terug. De ouderensoos telde zelfs 60 deelnemers meer.

Met de ervaring van nu komen er in 2025 een paar programmawijzigingen zoals een terugkeer op Koningsdag van de aubade en meer activiteiten rond de vrijmarkt in het oude dorp. De Oranje activiteiten hebben veel betekenis voor de Leiderdorpers, zo heeft Slappendel als nieuwe voorzitter gemerkt. “Herdenken en vieren doet de mensen wat. Het voorzitterschap is niet zomaar een titel. Voor mij heeft deze veel meer gewicht gekregen”.

Afbeelding
Manu won een ritje in de jeep. | Foto: Nelleke Thissen

Uit de krant