Leiderdorpers leggen bloemen op de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg. | Foto: Nelleke Thissen
Leiderdorpers leggen bloemen op de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

Veel Leiderdorpers bij 4 mei herdenking

Algemeen

Ondanks de slechte weersvoorspellingen hebben veel Leiderdorpers op 4 mei de Nationale Herdenking in Leiderdorp bijgewoond. Ze waren bij zowel de kransleggingen op de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg als de herdenkingsdienst in de Dorpskerk in de Hoofdstraat. Meegenomen paraplu’s hoefden niet opgestoken te worden. De voorspelde regen bleef weg.

Op diverse plekken in Nederland trokken de plaatselijke 4 mei herdenkingen dit jaar minder publiek dan voorheen. In Leiderdorp bleek dat niet het geval. Vele dorpsgenoten trotseerden de natte weersvooruitzichten en togen naar de Dorpskerk voor de herdenkingsdienst en namen na afloop deel aan de stille tocht naar de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg voor de kransleggingen en de twee minuten stilte. Daarin worden burgers en militairen herdacht – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Nep-overval

In haar toespraak in de kerk benadrukte burgemeester Tjarda Struik dat vrijheid gekoesterd moet worden. ‘Vooral nu is dat zo belangrijk. We horen dagelijks het nieuws over Oekraïne, Gaza en andere brandhaarden in de wereld. Vrijheid betekent anderen niet beperken of kwetsen. Het begrip vrijheid moeten we uitdragen en doorgeven, onder meer door verhalen uit het verleden’. Ze memoreerde de verzetsdaad van gemeenteambtenaar Cornelis Hobo (later gemeentesecretaris). In januari 1944 werd met zijn medewerking een nep-overval in het gemeentehuis geënsceneerd waarbij alle bevolkingsregistergegevens verdwenen en Leiderdorpers aan tewerkstelling in Duitsland konden ontkomen.

Jonge Leiderdorpers

Rudo Slappendel, voorzitter van de organiserende Oranjevereniging Leiderdorp (OVL), memoreerde eveneens het belang van het doorgeven van oorlogsverhalen. Hij was dan ook blij naast oudere ook jonge Leiderdorpers in de kerk te zien. Noor Postelmans en Mara Bakker, leerlingen van basisschool De Regenboog droegen zelfgeschreven gedichten voor. Zij ontstaken een fakkel (kaars) als symbool voor vrijheid. Het Kamerkoor Via Regalis verzorgde de muzikale omlijsting.

Na afloop was er een stille tocht naar de begraafplaats waar Show- en Marchingband Tamarco muziek ten gehore bracht en - voorafgaand aan de twee minuten stilte - het ‘last post’ signaal. Vervolgens werden kransen en bloemstukken gelegd. Burgemeester Struik deed dat namens burgemeester en wethouders van Leiderdorp. Ook werden er kransen en bloemstukken gelegd onder andere namens de Leiderdorpse gemeenteraad, Oranjevereniging Leiderdorp, Bond van wapenbroeders en Politie-eenheid Den Haag Basisteam Leiden-Noord. De aanwezige Leiderdorpers konden daarna een bloem bij het oorlogsmonument leggen.

Eerste keer

Voor zowel burgemeester Struik als Oranjevoorzitter Slappendel was het de eerste dodenherdenking in Leiderdorp.

De stille tocht
Afbeelding
Noor Postelmans (links) en Mara Bakker dragen gedichten voor. Daarachter gastheer Ino Cooijmans.
Kranslegging namens Bond van Wapenbroeders.

Uit de krant