Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De redactieruimte van Unity.NU in vol bedrijf. | Foto: PR</p>

De redactieruimte van Unity.NU in vol bedrijf. | Foto: PR

(Foto: PR Unity)

Unity belooft meer informatie, cultuur en educatie op de radio

Uit een steekproef van het Commissariaat voor de Media is gebleken dat tijdens de radio-uitzendingen van Unity veel te weinig uren gevuld worden met informatieve, culturele en educatieve programma’s. De lokale radiozender voor Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude voldoet daarmee niet aan de zogeheten ICE-norm die is vastgelegd in de Omroepwet. Het Commissariaat heeft Unity een waarschuwing gegeven en Unity heeft verbetering beloofd.

Door: Corrie van der Laan

Volgens de ICE-norm moet tussen 7 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avond de helft van de radiozendtijd gevuld worden met ‘aanbod van informatieve, culturele en educatieve aard’ dat gericht is op de gemeente waarvoor de zender bedoeld is. Een norm die volgens directeur Rudo Slappendel van RTV Leiderdorp, waar Unity onder valt, eigenlijk niet haalbaar is met de krappe budgetten die beschikbaar zijn. Een probleem waar niet alleen Unity tegenaan loopt, maar dat geldt voor heel veel lokale omroepen.

Het Commissariaat is op de hoogte van dit probleem maar ziet wel ruimte voor verbetering en verwacht uiterlijk in april een brief waarin Unity helder maakt welke aanpassingen in de programmering zijn doorgevoerd en in hoeverre daarmee aan de ICE-norm wordt voldaan.


Kans

Slappendel is vast van plan het Commissariaat tevreden te stellen. “We gaan een deel van onze programma’s op de website en televisie geschikt maken voor radio en zullen starten met podcasts. Ook gaan we luisteraars betrekken bij het samenstellen van hitlijsten”, zo somt hij alvast een paar ideeën op. Hij is geschrokken van de waarschuwing – “Volgens onze eigen metingen zaten we dicht tegen de ICE-norm aan” – maar ziet het ook als een kans. “We hebben meerdere keren met het Commissariaat om de tafel gezeten en fijne gesprekken gehad over hoe we verbetering kunnen doorvoeren.”

De zaak was aangezwengeld door de stichting Haagse Media (SHM). Die had een handhavingsverzoek bij het Commissariaat ingediend. ‘Handhaving’ zou betekenen dat Unity minimaal een boete had gekregen. Maar het handhavingsverzoek is door het Commissariaat afgewezen.

Tijdens de hoorzitting over de kwestie, eind november vorig jaar, gaf Unity aan dat SHM producent is van de Leidse publieke omroep Sleutelstad. Vorig jaar ging Sleutelstad de strijd aan met Unity om ook in Leiderdorp de lokale publieke omroep te worden. In maart koos de gemeenteraad unaniem voor Unity. Wel gaf een aantal partijen toen aan dat ze graag zouden zien dat Unity en Sleutelstad hun krachten bundelen.

Meer berichten