De moeder van Birgitte is zo blij met de Wonderfoon, ze geniet er elke dag van.
De moeder van Birgitte is zo blij met de Wonderfoon, ze geniet er elke dag van. Foto: pr

Telefoon met kiesschijf wordt Wonderfoon: geluksmomenten voor mensen met dementie

Zorg & Welzijn Regio

Er wonen twee motten, Zonnig Madeira, Oh wat ben jij mooi en Tulpen uit Amsterdam. Liedjes van vroeger, ze zijn te beluisteren via de telefoon. Niet zomaar een telefoon, maar via een op het oog gewone ouderwetse draaischijftelefoon, waarvan het binnenwerk is omgebouwd naar een soort jukebox. De naam van deze telefoon? Wonderfoon, voor mensen met dementie.

Birgitte Mentink is helemaal in de ban van de Wonderfoon, waarmee zij onlangs kennismaakte. Haar moeder die lijdt aan vasculaire dementie en Alzheimer, kreeg van Stichting Met Je Hart een Wonderfoon in bruikleen. Ze zag de blijdschap bij haar moeder toen ze de liedjes uit de goeie ouwe tijd door de Wonderfoon hoorde. "Ze begon meteen mee te zingen; dat was zo mooi en ontroerend om te zien," vertelt Birgitte, die zich meteen voornam om zoveel mogelijk oude draaischijftelefoons te gaan inzamelen, zodat ze omgebouwd kunnen worden tot Wonderfoons. Zij wil zo veel mogelijk mensen met dementie mooie geluksmomentjes bezorgen. 

Succes

Henk Bakker en Aad van der Linden, beiden uit Noordwijkerhout, zijn in de Duin- en Bollenstreek en wijde omgeving verantwoordelijk voor het succes van de Wonderfoon. Henk bouwt de telefoons om tot Wonderfoons; Aad verzamelt de oude telefoons en regelt sponsors, zodat de Wonderfoons gratis, met een bruikleenovereenkomst, ter beschikking gesteld kunnen worden aan de mensen met dementie in verzorgingshuizen en instellingen. En Birgitte helpt de mannen daarbij. Wie oude draaischijftelefoons heeft staan en deze wil doneren, kan contact met haar opnemen door een mail te sturen naar bmentink08@gmail.com.

"Ik zie hoe blij mijn moeder is met haar Wonderfoon", straalt Birgitte, "ik wil graag veel mensen een stukje gelukkiger maken." En weg zoeft Birgitte, 'Op een mooie Pinksterdag' neuriënd. Dat heerlijke wijsje zit ook ongetwijfeld in de Wonderfoon Jukebox.

Uit de krant

Uit de krant