John van der Holst als bakker Deegenaars tussen de kraampjes. | Foto: Nelleke Thissen
John van der Holst als bakker Deegenaars tussen de kraampjes. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

Oude tijden herleven op markt

Algemeen

Bezoekers van de markt bij winkelcentrum Santhorst zijn donderdag 11 april getrakteerd op een vleugje nostalgie. Rond 11.00 uur kreeg de bakkerskar van de voormalige bakkerij Deegenaars uit de Hoofdstraat een plekje tussen de kraampjes. Het Leiderdorps museum initieerde deze ludieke actie als voorproefje van de komende tentoonstelling over de middenstand in het oude dorp. Behendig manoeuvreerde John van der Holst de bakkerskar van Deegenaars naar zijn plek.

Deze bakkerswinkel zat tot zo’n 45 jaar geleden in de Hoofdstraat, nu restaurant Indrapoera. Vervolgens deelde Van der Holst onder de marktbezoekers zo’n tachtig krentenbollen uit, gesponsord door bakkerij ‘t Stoepje.

Middenstand in het oude dorp

De bakkerskar kan straks worden bewonderd op de tentoonstelling ‘Middenstand in het Oude Dorp’. Deze zal van mei tot en met december 2024 te zien zijn in het Leiderdorps Museum aan de Vronkenlaan. Aan de voorbereiding wordt momenteel hard gewerkt, zo vertelt Liesbeth Brugman. Samen met Lidy van de Oord, Nanda Pijpers en Renée Pathuis vormt zij het groepje dat de expositie samenstelt.

Als basis dient de eigen museumcollectie waaronder voorwerpen uit de winkel in luxe en huishoudelijke artikelen van de legendarische Roel Marbus. “Daarnaast hebben we objecten van oud winkeliers gekregen. Zo stelt bijvoorbeeld Wil van Gessel van de voormalige Sparwinkel aan de Hoofdstraat een kassa en weegschaal beschikbaar”. Ook Ben de Witt van de Plusklus aan de Hoogmadeseweg en Nel van Klaveren van de slagerij uit de Hoofdstraat voorzien het museum van spullen, zo vult Liesbeth verder aan. En naast de bakkerskar is straks een speculaasmachine van bakker Deegenaars te zien. De tentoonstelling wordt gecompleteerd met talloze foto’s, teksten en filmpjes.

De tentoonstelling betekent natuurlijk veel nostalgie voor de oudere Leiderdorper. Maar is ook interessant voor jongere generaties, verwacht Liesbeth Brugman. “Het is immers leuk om te ervaren welke winkeltjes er vroeger waren en hoe ze functioneerden”.

Tot en met december

De tentoonstelling ‘Middenstand in het Oude Dorp’ is van mei tot en met december 2024 te zien in het Leiderdorps Museum aan de Vronkenlaan 46. De opening is op 5 mei. Tot dan is de vaste collectie te bewonderen. Openingstijden woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

Tekst en foto: Nelleke Thissen

Uit de krant