Koningsdag 2015
Koningsdag 2015 Foto: Corrie van der Laan

Koningsdag toen en nu

Algemeen

‘Waar zijn alle festiviteiten gebleven?’, vroeg mijn voorganger Corrie van der Laan zich af toen ze het programmaboekje van de Oranjevereniging Leiderdorp zag.

Komende zaterdag is het Koningsdag, en ook in Leiderdorp is het natuurlijk feest. Met een graad of 17 in het vooruitzicht en nauwelijks neerslag een mooie dag om op pad te gaan. Maar waar je tien jaar geleden elk uur naar een andere activiteit kon, kan dat nu niet meer. Waar zijn alle evenementen gebleven?

Als we het programma van 2014 erbij pakken zien we een spetterende dag in het vooruitzicht. Een muzikale optocht met verklede kinderen vanuit het Oude Dorp, optredens van Tamarco, Jong K&G, de Aubade, oplaten van ballonnen, de brandweer experience, Jeu de boules, Oranjeprestatieloop, helikoptervlucht, feest bij Brasserie Park, kermis en een Flyboardspektakel op de Oude Rijn. 

Men moet het dit jaar doen met de vrijmarkt, dansjes van ID Dance Factory, optredens van Stichting MOL en de Hollandsche Tuyn is open. Is corona debet aan het verdwijnen van de activiteiten? Een tekort aan vrijwilligers? Hogere vergunningseisen? De laatste jaren is een terugloop te zien van evenementen. Tijd om het tij te keren als je het mij vraagt.

Door: Marc Wonnink

Uit de krant