Bezoek van de coach | Foto: pr
Bezoek van de coach | Foto: pr Foto: Pr

De energiecoach op bezoek

Algemeen

Ik woon in de Leiderdorpse wijk Ouderzorg. In 1992 trok ik met echtgenote en vier kinderen in één van de ruimere huizen. Niet bepaald een huis waar je gelijk tevreden over was. Aan de tuin was jaren niets gedaan en manshoge planten bewezen dat het vruchtbare grond was. Overal enkel glas en rotte kozijnen, geïsoleerde zolder en vloer. Gelukkig waren de spouwmuren keurig gevuld met glaswol. De kinderen waren buitengewoon tevreden: allemaal een eigen kamer. Wij hebben de volgende vijf jaren benut om alles op het gewenste niveau van de jaren 90 te krijgen.

Ed Grootaarts, energiecoach Leiderdorp

Met die ervaring is het altijd leuk als je, in dezelfde buurt, een verzoek krijgt om als energiecoach te komen kijken. Een straat verderop. Een huis waar het nodige aan moet gebeuren. Heel vergelijkbaar met de situatie die wij destijds aantroffen. Hier was alleen de vloer geïsoleerd. Een jong echtpaar en een kleine dame van nog geen drie jaar. Eigenlijk was alleen de kamer van de dochter opgeknapt. Het stel maakte ook een klein beetje een moedeloze indruk. Tegelijkertijd zaten ze vol plannen. Ik herken dat wel.

Als je je bij ons meldt, word je uitgenodigd het Homedossier in te vullen. De stichting Hoom is een samenwerkingsorgaan van een groot aantal energiecoöperaties en leidt het leeuwendeel van de Nederlandse energiecoaches op. Voor wie het nog niet weet: een energiecoach is een vrijwilliger, met een opleiding. Hij of zij is wel onafhankelijk van de overheid en het bedrijfsleven. Voor het jonge stel viel er nog veel te winnen. Eigenlijk moet daar alles nog gebeuren. Dat is een kwestie van prioriteren: kiezen wat, gelet op het (altijd beperkte) budget mogelijk is. Dan komt gelijk het voordeel van het Hoomdossier naar voren. Het systeem registreert en rekent voor je. Zonnepanelen? Ik heb drie varianten voor het stel berekend: op het zuidwest schuine dak: op de garage en op de zuidoostelijke zijmuur. De laatste variant is niet de gunstigste maar het kan best. De Scheppingskerk in de wijk laat dat mooi zien. Op de garage is gunstig en het dak kan ook prima.

Toch is de door ons geadviseerde prioritering anders. Begin met het laaghangend fruit. De kleine maatregelen als kierdichting, ledlampen en radiatorfolie. Als het kan, isoleer dan eerst de spouwmuur. Dat bespaart het meest. Anders dan bij de meeste huizen is dakisolatie wat lastig. Maar kozijnen vernieuwen beneden met HR++ glas is bepaald geen luxe (maar wel duur). Qua rentabiliteit komen zonnepanelen bij dit huis direct na de spouwmuurisolatie. Een project voor de langere termijn.

Ik ben niet jaloers op deze mensen, maar wel heel blij dat ik ze mocht adviseren.

Wil je ook een gratis en vrijblijvend energie bespaaradvies voor jouw woning? Geef jouw naam en adres door via info@goedleiderdorp.nl en één van de coaches neemt contact met je op.

Uit de krant