Afbeelding
Foto: Nelleke Thissen

Raad unaniem over herplantplicht

Algemeen

De gemeenteraad heeft afgelopen maandag unaniem een amendement goedgekeurd dat de regels voor het herplanten van bomen aanscherpt. Dit amendement, ingediend door D66 en PvdA-GroenLinks, wijzigt de “Verordening op de beplantingen in Leiderdorp 2018” om deze beter aan te laten sluiten bij de Omgevingswet die sinds begin 2024 geldt.

Door het amendement verandert de herplantingsverplichting van een mogelijkheid naar een verplichting voor het college van burgemeester en wethouders. Dit maakt duidelijk dat het uitbreiden van het groen in de gemeente hoog op de agenda staat.

De initiatiefnemers, D66 en PvdA-GroenLinks, zagen een dringende noodzaak voor meer bomen in Leiderdorp om de biodiversiteit te verhogen en klimaatadaptatieplannen uit te voeren.

Het unaniem aangenomen amendement zorgt voor duidelijke regels die de herplanting van bomen na kap waarborgen. ‘Belangrijkste hierbij is dat de noodzaak tot herplanting niet vrijblijvend mag zijn’, aldus de gemeenteraad. ‘De afgelopen jaren zijn er veel bomen in Leiderdorp gekapt. Meer bomen zijn noodzakelijk om de biodiversiteit te vergroten en om de klimaat adaptatie plannen te verwezenlijken.’

Duwtje in de rug

Verantwoordelijk wethouder Gebke van Gaal ziet het voorstel van de gemeenteraad als een duwtje in de rug. In het collegevoorstel stond de herplantplicht als iets minder verplicht. Door deze wijziging is de gemeente verplicht te herplanten.

Uit de krant