Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Willem Joosten (met paraplu) kwam zaterdagmiddag een kijkje nemen bij de actie &#39;Band op spanning&#39; en liet meteen zijn banden controleren. &nbsp;</p>

Wethouder Willem Joosten (met paraplu) kwam zaterdagmiddag een kijkje nemen bij de actie 'Band op spanning' en liet meteen zijn banden controleren.  

(Foto: J.P.Kranenburg)
Milieu en duurzaamheid

Banden op spanning: GOED bezig

Automobilisten konden zaterdag 17 oktober op het parkeerterrein van het Leiderdorpse bedrijventerrein De Baanderij gratis de spanning in hun banden laten controleren en zo nodig op het goede peil laten brengen. Dat in het kader van de lokale GOED-week waarin aandacht voor duurzaamheid wordt gevraagd.

Ook kleine dingen kunnen bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Een daarvan is de juiste bandenspanning, want daarmee verbruik je minder brandstof.

Naar schatting 60 procent van de auto’s in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Niet zo gek want banden verliezen altijd langzaam spanning en moeten dus regelmatig, bij voorkeur eens in de twee maanden, worden bijgepompt.

In het door Urgenda opgestelde 40-Puntenplan om de CO2 uitstoot te reduceren, staat ‘Banden op spanning’ op nummer 27. Volgens de organisatie voor duurzaamheid en innovatie zou het jaarlijks 0,2 megaton CO2 besparen als de helft van alle automobilisten in Nederland om de maand hun banden controleert en zo nodig oppompt. Dat scheelt bovendien 100 euro per jaar per auto aan brandstofkosten, wat ook mooi meegenomen is.

Meer berichten