Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een scène uit De Gelaarsde Poes. | Foto: PR Toverlei
Een scène uit De Gelaarsde Poes. | Foto: PR Toverlei (Foto: PR Toverlei)

Toverlei zet mooi en betoverend schouwspel met hilarische momenten op de planken

  Cultuur

Elk jaar speelt de Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei een aantal (kleinere) producties. Ter gelegenheid van ieder lustrum wordt een groot stuk ten tonele gebracht. In 2021, toen Toverlei 45 jaar bestond, kon dit niet plaatsvinden vanwege corona. De monsterproductie De Gelaarsde Poes, geregisseerd door Norman van Huut, werd uitgesteld tot nu. Het blijkt het wachten meer dan waard.

Door: Margareth Hillebrandt

Een flinke groep spelers is ingezet voor deze vrolijke familievoorstelling, die is geschreven door Don Duyns/Alex Klaasen en is gebaseerd op het verhaal van De Gelaarsde Kat. Zoals er achter ieder sprookje een moraal schuilgaat is dit ook het geval bij De Gelaarsde Poes. “Vaar nooit onder valse vlag, m’n jongen” is de goede raad die de stervende molenaar aan zijn zoon Jaap meegeeft. Behalve die goede raad komt Jaap er bekaaid vanaf. Terwijl de andere twee zonen de molen en de koe erven wordt Jaap afgescheept met de poes en al zijn vlooien.


Met overgave gespeeld

De Gelaarsde Poes is een mooi en betoverend schouwspel met hilarische momenten. De hoofdrol is weggelegd voor de brutale poes, die eigenlijk een kater is en met overtuiging wordt vertolkt door Marieke Markwat. Zij maakt al sinds 2003 deel uit van Toverlei. Overigens worden alle rollen met overgave gespeeld. Jaap de molenaarszoon, wordt verliefd op prinses Wendy. Uiteraard blijkt dit een onmogelijke liefde, maar de gewiekste poes weet hier wel raad mee. 

Dan ontspint zich een verhaal met veel vermakelijke scenes die elkaar in snel tempo opvolgen. Zo is er de reus en zijn moeder. Beide rollen worden heel geloofwaardig en grappig vertolkt. De moeder voorziet haar verwende reuzenzoon van lekkere mensenhapjes. Natuurlijk is de prinses favoriet. De armen van de reus worden bediend door twee spelers. Een slimme vondst die door zijn eenvoud juist subliem is.


Eigentijds sausje

Zelfs James Blond speelt een rol. Natuurlijk een parodie op de befaamde 007. De tekstbewerking van het nummer Beat it van Michael Jackson is goed gevonden en klinkt aanstekelijk. De zang is niet altijd even zuiver, maar dit mag de pret niet drukken. De kleding, het decor en de choreografie zijn van een charmante eenvoud, die uitstekend werkt. 

De toeschouwers zullen zich tijdens deze voorstelling, die een slimme compilatie is van verschillende in elkaar hakende verhalen overgoten met een eigentijds sausje, geen moment vervelen. Een aanrader voor iedereen van 8 tot 88 jaar. Er volgen nog vier voorstellingen waar kaarten voor te krijgen zijn:

Vrijdag 27 mei (aanvang 19.30 uur)
Zaterdag 28 mei (aanvang 14.30 uur en 19.30 uur)
Zondag 29 mei (aanvang 14.30 uur)

Toegangsprijs: € 15,--, en voor kinderen t/m 12 jaar: € 10,--

Reserveren op www.toverlei.nl

Meer berichten