Huis Ter Does stond tot ca. 1740 op de plek waar nu boerderij Doeshof staat, aan het begin van de Ruigekade.
Huis Ter Does stond tot ca. 1740 op de plek waar nu boerderij Doeshof staat, aan het begin van de Ruigekade. Foto: PR

Lezing over adellijke huizen in het middeleeuwse Leiderdorp

Cultuur

In lang vervlogen tijden woonde de adel in Leiderdorp en omgeving in versterkte huizen die eruit zagen als kastelen. Arjaan Wit neemt een aantal van die huizen uit de periode 1200 tot 1800 onder de loep in de lezing ‘Huizen als kastelen’ die hij zondagmiddag 22 mei geeft in het Leiderdorps Museum.

Hij zal vertellen over de Leiderdorpse huizen Stenevelt, Ter Zijl, Berendrecht, Ter Mey en Ter Does. Ook Huis te Waard, dat nu in Leiden ligt maar in de middeleeuwen op Leiderdorps grondgebied komt aan bod. Verder neemt hij Huis Zwieten in Zoeterwoude mee aangezien de Van Zwietens nauwe banden onderhielden met Leiderdorp.

In het middeleeuwse Leiderdorp sprak men overigens niet van ‘kastelen’ maar van huizen of hofsteden. Sommige van de Leiderdorpse huizen waren namelijk wel verdedigbaar en feodaal afhankelijk van een leenheer, andere waarschijnlijk niet. De versterkte adellijke huizen in en om Leiderdorp oogden echter wel als kastelen. Hoe zagen die kastelen er waarschijnlijk uit? Waarom stonden de meeste langs de oever van de Oude Rijn? Wie hebben die kastelen bewoond? Hoe waren hun eetgewoonten, gezondheid en de manier waarop ze zich in uiterlijkheden (mode, familiewapens) en tijdsbesteding (jachtpartijen, toernooien) onderscheidden van de gewone bevolking. Waarom lagen de kastelen meerdere malen onder vuur en wanneer vielen ze onder de slopershamer? Allemaal vragen die Arjaan Wit in zijn lezing zal proberen te beantwoorden. 

De lezing begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis. Het Leiderdorps Museum ligt aan de Vronkenlaan 26 (naast basisschool De Bron) in Leiderdorp.

Uit de krant