Wethouder Herman Romeijn doet zijn best op een latte macchiato. LOV-voorzitter Lorien de Roode en eigenaar Rudo Slappendel van Danice kijken toe.
Wethouder Herman Romeijn doet zijn best op een latte macchiato. LOV-voorzitter Lorien de Roode en eigenaar Rudo Slappendel van Danice kijken toe. Foto: Nelleke Thissen

Nuttig kijkje achter de schermen

Zakelijk Ondernemers

Kennismaken met ondernemers en horen waar zij zoal tegenaan lopen. Dat is het doel van de werkbezoeken die wethouder Herman Romeijn (LPL, Economische Zaken) en Lorien de Roode (voorzitter Leiderdorpse Ondernemersvereniging) maandelijks afleggen. Afgelopen vrijdag bezochten ze IJscafé Danice op winkelcentrum Santhorst. 

Door: Nelleke Thissen 

Ter kennismaking met de dagelijkse praktijk nodigde Rudo Slappendel,  sinds 1 november eigenaar van Danice, zijn bezoekers uit om zelf een kop koffie te maken. Wethouder Romeijn vond dat best ingewikkeld. “Het vergt heel wat handelingen die met precisie uitgevoerd moeten worden. Maar dankzij de goede uitleg van Rudo is me dit gelukt”, zo toonde hij trots zijn latte macchiato. Lorien de Roode kon een eveneens goed gelukte espresso macchiato laten zien.

Volgens Slappendel, onder meer eigenaar van mediabedrijf Rudeboy en presentator bij Unity TV, was de overnamedeal van IJscafé Danice (in Santhorst en Winkelhof) snel beklonken. Hij koesterde al jaren de wens een ijszaak te runnen en pakte de geboden kans met beide handen aan. Veel gaat er niet veranderen, zei hij. “We handhaven dezelfde kwaliteit ijs en koffie”. Wel zijn de openingstijden verruimd. “Vanaf half acht ’s morgens kun je bij ons terecht voor onder meer koffie, croissants en, nieuw in het assortiment, ook tosti’s.”

Wellicht biedt de nabije toekomst nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met de directe omgeving zoals bibliotheek, Sterrentuin of Toverlei, zo opperde de wethouder als idee.

Romeijn, in april dit jaar aangetreden als wethouder, noemt de werkbezoeken zeer nuttig. “Ze bieden ons de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen van het Leiderdorpse bedrijfsleven te nemen en met ondernemers te praten over problemen waarmee ze kampen”. Juist in deze economisch moeilijke tijd vindt de wethouder dit belangrijk. Ook in Leiderdorp worstelen bedrijven met personeelsgebrek en hoge energiekosten. Dat hebben Romeijn en De Roode geconstateerd tijdens hun tot nu toe afgelegde bedrijfsbezoeken.


Rol voor gemeente

Hoe kunnen gemeente en LOV bedrijven hierbij helpen? Romeijn: “Wat de hoge energiekosten betreft niet zo veel. Onze taak is vooral ondernemers de weg wijzen naar de regelingen die de rijksoverheid neemt ten aanzien van de hoge energielasten”. Maar wat betreft het personeelstekort ziet hij een actievere rol voor de gemeente. Romeijn, tevens wethouder van onderwijs, noemt bijvoorbeeld overleg met onderwijsinstellingen over stageplekken en opleidingen die corresponderen met die sectoren waar vooral behoefte is aan personeel. Maar ook de gemeente zelf zou stageplekken kunnen faciliteren. 

Daarnaast kan de gemeente een stimulerende rol spelen bij bijvoorbeeld de inzet van oudere werknemers, aldus Romeijn die ook de portefeuille Werk en Inkomen heeft. Dit is volgens hem gebeurd bij Franky’s Leiderdorp Bowlingcentrum waar met succes oudere werknemers zijn aangetrokken.

“Ondernemers hebben de laatste jaren door corona, gestegen energie- en andere kosten klap op klap gehad. Daar waar wij kunnen, willen we hen van harte ondersteunen”, verzekert Romeijn.

Uit de krant