Gloire Kalangu, Jorrit Smit, Herman Romeijn en Bart Brouwer. | Foto: Gemeente Leiderdorp
Gloire Kalangu, Jorrit Smit, Herman Romeijn en Bart Brouwer. | Foto: Gemeente Leiderdorp Foto: Gemeente Leiderdorp

Gemeente stelt clubondersteuning beschikbaar voor sportclubs

Algemeen

De gemeente Leiderdorp stelt voor de duur van twee jaar, twee clubondersteuners aan. Namelijk Jorrit Smit en Gloire Kalangu van de organisatie NMC Bright. Voor veel sportorganisaties is Jorrit geen onbekende. Hij is ook de coördinator van het Sportakkoord. De nieuwe clubondersteuners helpen clubs om op verschillende vlakken gezond te blijven. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën en vrijwilligers.

Eerder maakten diverse sportclubs al kennis met de ondersteuners tijdens een sportakkoord bijeenkomst bij Vereniging IJssport Leiderdorp. Sportclubs die niet aanwezig waren bij de bijeenkomst, maar toch gebruik willen maken van de ondersteuning, kunnen contact opnemen met Jorrit Smit: jorrit@nmcbright.nl. 

Aanleiding om de clubondersteuning aan te bieden is een vitaliteitsonderzoek uit 2022 uitgevoerd door het Mulier Instituut. Uit dit onderzoek blijkt dat sportclubs na de coronacrisis en de energiecrisis gerichte clubondersteuning kunnen gebruiken om als club vitaal te worden en/of te blijven.

Op 25 januari presenteerde de gemeente het plan voor clubondersteuning tijdens een bijeenkomst met vrijwilligers van sportclubs.De opgehaalde wensen tijdens deze bijeenkomst liepen uiteen. Sommige clubs hebben behoefte aan hands-on ondersteuning bij bepaalde thema’s. Zoals financiën, vrijwilligers, verduurzaming, ledenwerving etc. Andere clubs hebben weer meer behoefte aan verbindingen met andere sportclubs of domeinen. Aan Gloire en Jorrit om zo goed mogelijk aan deze wensen te voldoen.

Clubondersteuners Jorrit en Gloire: ‘Wij zien de nodige uitdagingen voor sportclubs, maar ook ontzettend veel mooie kansen. Wij hebben veel zin om de sportclubs de komende twee jaar te ondersteunen bij het benutten van alle kansen.’

Wethouder sport Herman Romeijn: ‘’Sportverenigingen spelen een belangrijke rol in ons dorp. Natuurlijk omdat mensen bij een sportvereniging komen om te sporten. Dat is gezond voor lichaam en geest. Maar het is ook een plek waar mensen samenkomen, het gezellig hebben met elkaar en met elkaar een berg (vrijwilligers)werk verzetten. Ik vind het dan ook enorm belangrijk dat het goed gaat met de verenigingen. De clubondersteuners gaan daarbij helpen.’

Uit de krant