Logo leiderdorpsweekblad.nl
IliasEl Marsse voor zijn delicatessenkraam op de vrijdagmarkt op de Statendaalder.
IliasEl Marsse voor zijn delicatessenkraam op de vrijdagmarkt op de Statendaalder.

Wie proeft is verkocht

  Zakelijk

Hij staat sinds een week of zes elke vrijdag met zijn verkoopwagen op het minimarktje pal naast winkelcentrum Winkelhof, en dat was vanaf dag één een succes. Ilias El Marsse (31) heeft nu al een enthousiaste kring van klanten opgebouwd die geen weekend meer willen beginnen zonder de heerlijkheden van Ilias Delicatessen.

Het moet gezegd worden: het is lastig langs de kleurrijke uitstalling van exotische lekkernijen te lopen zonder wat mee te nemen. Zeker als Ilias je op zijn vrolijke en spontane wijze uitnodigt wat tapas, een lekkere saus of een heerlijke gevulde olijf te proeven. En wie proeft gaat voor de bijl. Want het is allemaal even smakelijk.

Het bedrijf is genoemd naar Ilias, maar is opgestart door zijn zes jaar oudere broer Soufian. Die begon vlak voor de eeuwwisseling met een kapotte weegschaal en een emmertje olijven op de Leidse woensdagmarkt, waar Ilias, toen pas 14 jaar, hem steevast hielp. Het begin was lastig, zeker toen ze nog geen vaste stek hadden. Maar goede producten, een haarscherp instinct voor wat mensen lekker vinden, keihard werken en een enthousiaste presentatie zorgden ervoor dat Ilias Delicatessen kon uitgroeien tot een flink bedrijf, waarin de twee broers nu zakenpartners zijn. "We hebben nu zo'n dertig personeelsleden en vijf verkoopwagens waarmee we elke week op vijftien markten staan. Voordeel is dat we groot kunnen inkopen, waardoor onze prijzen lager blijven."

Het assortiment is enorm. Naast olijven in allerlei variaties is er een indrukwekkende keuze aan gedroogde zuidvruchten, noten, zaden en pitten, ansjovis, sardines, en allerlei tapas. Verder zijn er sausen en soepen, allemaal homemade. Brood en toastjes voor erbij ontbreken ook niet.

Veel van de producten zijn exclusief voor Ilias Delicatessen. De broers gaan regelmatig in Marokko, Spanje en Italië naar beurzen, op zoek naar nieuwe ideeën voor de lekkerste recepten. "Ik hou van experimenteren", zegt Ilias. "Je moet ook blijven vernieuwen, het eetpatroon van mensen verandert en daar moet je in meegaan. Dus wij passen ons aan, maar tegelijkertijd zijn we ook trendsetters."

Zelfs al heb je eigenlijk niets nodig, even stoppen bij Ilias Delicatessen is altijd de moeite waard. Het is er steevast gezellig en zo blijf je op de hoogte van de nieuwste lekkernijen. Want even proeven kan altijd. "Zo hoort het ook, je geeft iets en je krijgt er wat voor terug", weet Ilias. "Je kan in het leven niet alleen innen, dat werkt gewoon niet." Vandaar ook dat Ilias vast van plan is elke week mooie aanbiedingen te hebben voor de Leiderdorpers. "Want geven is ontvangen en delen is vermenigvuldigen..."

Ilias Delicatessen staat elke vrijdag van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags op de Statendaalder. Kijk ook eens op www. iliasdeli.nl of volg Ilias op Facebook, Instagram of Twitter.

Meer berichten