Angel op het hoogste podium.
Angel op het hoogste podium. Foto: Focus by Hanneke

Angel Daleman Nederlands kampioen allround junioren A

Sport

De Leiderdorpse Angel Daleman (15) blijft indruk maken binnen de Nederlandse schaatswereld. Afgelopen zaterdag en zondag werden de kampioenschappen voor junioren A en B verreden in Groningen en behaalde Angel een ontzettend knappe eerste plek en werd daardoor Nederlands kampioen. 

Hoewel Angel Daleman met haar 15 jaar pas eerstejaars junior B is (op basis van haar leeftijd wordt ze pas in seizoen 2024/2025 junior A ), wordt zij ingedeeld bij de A-junioren gezien haar geweldige prestaties. En terecht. Ze wist op het NK twee afstanden te winnen en wel de 1000 (mét een nieuw baanrecord) en de 1500 meter. Op zaterdag tikte zij op de 500 meter de vierde tijd af met 39.88, terwijl de 1500 meter winnend werd afgesloten met 2:01:21. Op zondag werd de 1000 meter verreden en haar tweede baanrecord werd een feit met 1:18:58. De 3000 meter werd afgesloten met een 4:25:96 wat niet haar snelste tijd was dit seizoen. Maar in de totaalstand bleef zij iedereen de baas en pakte zij de nationale titel. Als toetje won ze zondagavond de massastart voor junioren A.


Twee WK’s

Dit Nederlands kampioenschap is het eerste hoogtepunt in de nationale wedstrijdkalender voor junioren A en B. Dit kampioenschap wordt als selectiemoment gebruikt om deelname aan de Wereldkampioenschappen Langebaan Junioren in Inzell (Duitsland) van 10 tot 12  februari veilig te stellen. Angel zal daar dus ook aanwezig zijn. Twee weken eerder doet ze al mee aan het WK shorttrack voor junioren, van 27 tot 29 januari in Dresden (Duitsland).

Uit de krant