| Foto: J.P. Kranenburg
| Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

RCL troeft UVS wederom af

Sport

Voor de tweede keer dit seizoen was RCL UVS de baas. Op de zonovergoten Kikkerpolder werd de thuisploeg met 1-4 verslagen na een 0-1 ruststand. Geflatteerd mocht de zege van de nummer twee op de ploeg die op de tiende stek staat zeker genoemd worden. De Leiderdorpers haalden de schouders er na afloop voor op, terwijl de blauw-witten nog verre van veilig zijn.

UVS speelde dit seizoen al eerder tweemaal tegen regiogenoten Valken'68 en DoCoS en ook dat leverde geen punten op voor de manschappen van Jeroen Hoefnagel. Uiteraard zal het de Leidenaren zorg zijn tegen wie de punten behaald worden, als het er straks maar genoeg zijn. Toch had UVS graag een resultaat neergezet tegen een van de regioclubs. Tegen RCL zat er ook weldegelijk een beter resultaat in dan de uiteindelijke cijfers prijs gaven. De thuisploeg kreeg voor de pauze drie prima kansen en na rust was de gastheer ook een kwartier lang de gevaarlijkste ploeg. Voor dat gevaar van de kant van de thuisploeg was het echter al 0-1. In een onschuldige situatie, al na vijf minuten, kreeg Thomas van Rest de bal tegen de arm aan. De scheidsrechter van dienst stond niet ver van de situatie af en meende een strafschop te moeten geven. Een forse meevaller voor RCL en UVS mocht zich beklagen over de zware straf. Het blijft de eeuwige vraag wanneer een handsbal nu opzettelijk is en wanneer niet. Uiteraard bemoeide Thom Wijnalda zich niet met die vraagstelling. De spits pakte zijn verantwoordelijkheid en RCL de gekoesterde vroege voorsprong. Het gevolg van de stand was dat UVS moest komen en dat RCL geduldig kon afwachten. Het viel daarbij op dat het tempo regelmatig zakte naar een traagheid die doorgaans meer toehoort aan slakken. Verrassingen bleven zo uit en het duel kabbelde voort. Wanneer de Racing Club balbezit had, beet UVS zich ook niet echt vast en de gasten vonden het ogenschijnlijk wel best.

Kansen
Toch kreeg UVS drie kansen waaruit gescoord had kunnen worden. Ayoub El Houari, de jongste speler tussen alle basisspelers, dook plotseling op via de linkerflank en leek de 1-1 te gaan aanbrengen. De jongeling schoot echter recht op doelman Andrew Bontje af. Even later kon Van Rest inkoppen en zo de nare smaak van de 0-1 wegspoelen, maar de bal belandde voor hem en UVS langs de verkeerde kant van de paal. Rob van der Plaat was de derde UVS' er die in de buurt kwam van de gelijkmaker. Eveneens opgekomen vanaf links schoof de buitenspeler de bal naast. RCL werd niet echt gevaarlijk, maar behield wel de controle. Na de rust moest UVS onverminderd de aanval zoeken om zo van de hatelijke nul af te komen. Opnieuw kamen er kansen. Bart van der Weijden en El Houari doken een paar keer gevaarlijk op voor de neus van Bontje, maar Marouane El Idrissi kwam werkelijk dichtbij de op dat moment verdiende 1-1. De nummer tien had een heerlijke trap in huis en de Leiderdorpse doelman leek geklopt. De inzet belandde echter op de bovenkant van de paal en zo stond pech UVS in de weg. Bij 0-2 mikte ook El Houari nog een keer op de bovenkant van de lat. Dat was dus echter pas nadat Nick van Bemmel bij een uitbraak op keurige wijze de tweede treffer had laten noteren. RCL gooide daarmee het duel op slot en het geloof bij de thuisploeg zakte per minuut verder weg. RCL toonde zich in de slotfase volwassen en vastberaden en liet alsnog zien waarom het seizoen van de ploeg van Stefan Luykx zoveel rooskleuriger is dan dat van de blauw-witten. Uit een corner van Reinaldo Nagtegeller werd het 0-3 door een kopbal van Wijnalda en ook Van Bemmel voegde nog een treffer aan zijn totaal toe. Pas tegen sluitingstreffer vond Van der Plaat een gaatje voor de 1-4. De eer werd daarmee gered, maar werkelijk niemand van de Leidse volgers kreeg de handen nog op elkaar voor het doekje voor het bloeden. RCL blijft met de zege in de race om de titel, hoewel Te Werve ook geen fout maakte tegen het laag geplaatste Soccer Boys (2-1). Het gat is dus nog steeds zes punten, waarbij de twee beste ploegen uit deze competitie nog wel tegenover elkaar komen te staan. UVS zal de rug weer moeten rechten en hopen dat het in de vier resterende wedstrijden wat meer mee zal gaan zitten. De veilige tiende plaats wordt nog wel bezet, maar wankel is de positie van de Leidenaren zonder meer te noemen.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Hennie Kanbier

Foto: J.P. Kranenburg

Uit de krant