Logo leiderdorpsweekblad.nl
Tijdens de open avond kon ook een speurtocht worden gedaan. | Foto: J.P. Kranenburg
Tijdens de open avond kon ook een speurtocht worden gedaan. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: J.P.Kranenburg)

Overweldigende drukte op open avond Leiderdorpse schooltuinen

  Onderwijs

Razend druk was het woensdagavond 26 juni op het Leiderdorpse schooltuinencomplex De Sterrekers. De kinderen van groep 6 die hier sinds april wekelijks tuinieren, lieten trots aan hun ouders zien hoe mooi alle gewassen erbij staan.

Voor de kinderen die wilden was er een speurtocht uitgezet op het complex met als beloning een 'appeltje voor de dorst'. De verfrissende schijfjes komkommer uit eigen kas en de limonade vonden gretig aftrek. Ook de verkoop van potjes honing van de bijenvolken van het schooltuincomplex liep als een trein; aan het eind van de avond waren de vrijwilligers van de schooltuinen door de hele voorraad heen.

Ieder jaar hebben zo'n driehonderd leerlingen van dertien Leiderdorpse basisscholen een tuintje op het schooltuinencomplex in park De Bloemerd. Niet alleen wordt aandacht besteed aan de groei en bloei van de gewassen; voor de leerlingen zijn er ook speciale bijenlessen.

De komende weken worden de aardappelen gerooid, courgettes geplant en nog een keer sla want na de zomervakantie gaan de kinderen als groep 7 leerlingen door tot begin oktober met het bewerken van hun tuintjes. Het schooltuinseizoen wordt afgesloten met groentensoep uit 'eigen tuin'. De ervaring leert dat de soep zo lekker is dat ook de kinderen die vooraf beweren geen soep te lusten, overstag gaan en nog een tweede kopje nemen.

Het schooltuincomplex is tijdens de zomervakantie van 10.00 tot 12.00 uur geopend zodat de leerlingen hun tuintje kunnen bijhouden en de boontjes kunnen plukken. Wie ook eens wil komen kijken is altijd welkom. Het is de moeite waard te zien wat hier door enthousiaste vrijwilligers in de loop der jaren met weinig middelen is opgebouwd. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Rian Knoester via e-mail secretaris@schooltuinleiderdorp.nl of tel. 06 18 3999 81.

Meer berichten