De kleuters van 't Bolwerk met (rechtsvooraan) Rotary Leiderdorp voorzitters Gelske Molenaar en Vincent Molkenboer en duurzaamheidwethouder Bob Vastenhoud. Geheel links zit Anke Minnee, die het idee van de 'Hier begint de zee-tegel' naar Nederland heeft gehaald. Op de voorgrond de tegel geflankeerd door poppen Karla Keurig en Joep Troep die het MEC gebruikt bij lessen over zwerfafval.
De kleuters van 't Bolwerk met (rechtsvooraan) Rotary Leiderdorp voorzitters Gelske Molenaar en Vincent Molkenboer en duurzaamheidwethouder Bob Vastenhoud. Geheel links zit Anke Minnee, die het idee van de 'Hier begint de zee-tegel' naar Nederland heeft gehaald. Op de voorgrond de tegel geflankeerd door poppen Karla Keurig en Joep Troep die het MEC gebruikt bij lessen over zwerfafval. Foto: Corrie van der Laan

Een stoeptegel met een boodschap

Duurzaam & Groen Maatschappelijk

HIER BEGINT DE ZEE. NIETS INGOOIEN A.U.B. Dat staat te lezen op een stoeptegel die sinds woensdagochtend 14 september pal naast een straatkolk (put) in het kleuterschoolplein van de Leiderdorpse basisschool ’t Bolwerk ligt.

Door: Corrie van der Laan

Het is de bedoeling dat er nog veel meer tegels geplaatst worden bij putten op plekken in de gemeente waar veel voetgangers langs komen. Initiatiefnemer voor deze actie is de Rotaryclub Leiderdorp en ze hebben er nog 49 klaar liggen. “De tegels zetten je aan het denken”, zegt Getske Molenaar, duo-voorzitter van de club. “Hierdoor besef je dat al het water dat in de kolken verdwijnt, uiteindelijk ergens in zee uitkomt. Mèt alle rommel die erin zit.” “Deze actie past 100 procent bij ons”, geeft haar medevoorzitter Vincent Molkenboer aan, “één van de focusgebieden van de Rotary is het zorgen voor een goed leefmilieu.”


Idee uit Frankrijk

Leiderdorp is niet de eerste en zeker ook niet de laatste gemeente waar de stoeptegels worden geplaatst. De primeur was twee jaar geleden voor Katwijk. Het idee van de tegels werd door Anke Minne, lid van de Rotaryclub Katwijk-Noordwijk meegenomen uit Zuid-Frankrijk. Zij zag bij een wandeling door Cannes bij putten een rond metalen plaatje met het opschrift: ICI COMMENCE LA MER! NE RIEN JETER SVP dat in de stenen was geschroefd. “Ik vond dat een geweldige manier om aandacht te vragen voor de vervuiling van de zee”, vertelt ze. “Mijn club was ook enthousiast, evenals de gemeente Katwijk.” 

En zo is het balletje gaan rollen. Het metalen plaatje werd vanwege het struikelgevaar vervangen door een stoeptegel en de boodschap vanzelfsprekend vertaald in het Nederlands. De tekst HIER BEGINT DE ZEE. NIETS INGOOIEN A.U.B. staat in een waterdruppel, een speciale coating zorgt ervoor dat de opdruk jarenlang goed zichtbaar blijft. De tegel zelf is extra dik en daardoor beter vandalismebestendig. Eind juni vorig jaar werd de eerste geplaatst bij een school in Katwijk.

Andere Rotaryclubs in het land namen de actie graag over. Inmiddels liggen er ook bewustwordingstegels bij putten in een groot aantal gemeenten waaronder Noordwijk, Teylingen, Alphen aan de Rijn, Heemstede, Heusden, Drimmelen, Velzen en nu dus ook Leiderdorp.

De kleuters van ’t Bolwerk hielpen woensdag enthousiast mee met het plaatsen van de tegel. Even daarvoor hadden zij een les van het Milieu Educatief Centrum (MEC) Leiderdorp gehad over zwerfafval en hoe er via de putten heel veel plastic en andere rommel in zee terecht komt, waar vissen en andere zeedieren er dood van kunnen gaan.


Meedoen

Het MEC gaat ook helpen om nog veel meer tegels te verspreiden door het dorp. Scholen, kerken, winkels en sportclubs en organisaties die mee willen doen, kunnen zich melden via deze link. De tegels zijn gratis tot de voorraad van de Rotary Club Leiderdorp op is, daarna wordt een bijdrage van € 38,50 per stuk gevraagd.


Rotarians met de eerste Hier begint de zee-tegel die in Leiderdorp is geplaatst.
Eén van de kleuters hamert de stoeptegel enthousiast op z'n plek.
Wethouder Bob Vastenhoud helpt de kleuters een handje bij opvullen van de voegen met zand.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant