Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Koos Koster (links) en Aad Rijntalder op een strookje snippergroen dat volgend voorjaar veranderd moet zijn in een bloemenzee. | Foto: C. v.d. Laan</p>

Koos Koster (links) en Aad Rijntalder op een strookje snippergroen dat volgend voorjaar veranderd moet zijn in een bloemenzee. | Foto: C. v.d. Laan

(Foto: Corrie van der Laan)

Alecto gaat voor vergroting biodiversiteit

  Duurzaam & Groen

Volgend voorjaar kan op het terrein van de hockeyvereniging Alecto in het Leiderdorps sportpark De Bloemerd niet alleen genoten worden van sport maar ook van bloemen, vogels en insecten. 

Door: Corrie van der Laan

De komende weken worden de grasstroken tussen en rond de velden ingezaaid met wildebloemzaden. Bovendien worden op strategische plekken bijenhotels, nestkastjes en vleermuiskasten opgehangen.

Het idee kwam van Koos Koster, bestuurslid accommodatie bij de hockeyclub. Het was hem al langer een doorn in het oog dat het terrein van de sportclub ecologisch gezien ronduit saai is. Hij benaderde de gemeente met de vraag hoe hij de biodiversiteit kon vergroten. Via buurtcoach Carla Rijling werd hij aan natuurkenner Aad Rijntalder gekoppeld, die de uitdaging met enthousiasme aanging. Er werd een potje geld gevonden en Rijntalder ontwikkelde samen met Koster en terreinmanager Ronald Schenk een plan van aanpak waarvan de uitvoering deze maand nog start. Het wordt een heel werk; als je alle stukjes groen bij elkaar optelt, gaat het om een flink oppervlakte dat nu een biologische oppepper krijgt. Vooral aan de randen van het Alectoterrein liggen brede grasstroken. 

“Het is een win-win situatie”, zegt Koster. “We krijgen meer biodiversiteit, het gaat er leuker uitzien en volgend jaar hoeven we niet meer elke week te maaien en het gras op te ruimen.” 

Wat Rijntalder betreft is dit pas het begin en verspreidt het initiatief van Alecto zich als een olievlek over de hele Bloemerd. Want dat is hard nodig, stelt hij: “Op een paar stukjes na is De Bloemerd biologisch gezien straatarm; er groeien vooral bramen en brandnetels.” Hij zou graag zien dat andere sportverenigingen in De Bloemerd – en liefst ook daar buiten – het voorbeeld van Alecto volgen. Daarbij vindt hij het Milieu Educatief Centrum aan zijn zijde. “Bloemrijke gebiedjes in het sportpark zijn heel belangrijk als ‘stepping stones’ voor insecten”, zegt MEC-medewerker Bart de Koning. 


Fietstocht

Om sportclubs te stimuleren hun terreinen ook ecologischer te gaan beheren, organiseert het MEC samen met Aad Rijntalder en heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk op zaterdagochtend 9 oktober een inspiratiefietstocht. Alle Leiderdorpse clubs en verenigingen die te maken hebben met groenbeheer kunnen zich daarvoor opgeven. De fietstocht start bij Alecto en volgt een route via de deelnemende clubs. Er is een stop bij de heemtuin, waar de ideeën voor fraaie en biologisch interessante begroeiing voor het oprapen liggen. De tocht eindigt bij het MEC. Opgeven kan via e-mail mec@leiderdorp.nl.

Meer berichten