De Straatjutters samen met een aantal 'losse' vrijwilligers tijdens de Opschoondag in maart dit jaar.
De Straatjutters samen met een aantal 'losse' vrijwilligers tijdens de Opschoondag in maart dit jaar. Foto: J.P.Kranenburg

World Cleanup Day in Leiderdorp

Duurzaam & Groen

Zaterdag 18 september is het World Cleanup Day, de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Tijdens deze dag wordt er in ruim 180 landen de handen uit de mouwen gestoken met als doel het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. Ook in Leiderdorp wordt hier aan meegedaan door Straatjutters Leiderdorp. 

Deze groep die-hards verzamelt om 10.30 uur in het atrium van De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Iedereen is welkom om hen te helpen met hun opruimronde. Voor afvalgrijpers, -ringen en handschoenen wordt gezorgd. Aanmelden is niet nodig. Zie voor meer informatie www.straatjuttersleiderdorp.nl.


GroenLinks hengelt afval uit Buitenhofvijver

GroenLinks Leiderdorp grijpt de World Cleanup Day aan om op de derde zaterdag van deze maand de wijk in te trekken. Op 18 september zwermen gemeenteraadsleden en vrijwilligers van de partij van 11.15 tot 12.15 uur rond de Buitenhofvijver. Het grasveld aan de Guus Kuyerzijde dient daarbij als centraal punt.

Met deze wijkactie wil GroenLinks allereerst een bijdrage leveren aan een schoner dorp. “Rond de vijver is altijd wel afval te vinden”, zegt fractievoorzitter Bob Vastenhoud. “Wat ons betreft hengelen we dat er allemaal uit. Plastic hoort niet in het water.” Vastenhoud vindt het een prettig idee dat elders in Leiderdorp groepen als de Straatjutters zaterdag met hetzelfde doel afval verzamelen.

GroenLinks houdt daarnaast meteen ook een informeel spreekuur voor wijkbewoners met ideeën, vragen of klachten. Rond de Buitenhofvijver - weet Vastenhoud - wonen mensen die ervaring hebben met kleinschalige buurtinitiatieven. “Zo ligt er tussen de Guus Kuyerzijde al jaren een kruidentuin die bedoeld is voor alle omwonenden. Zo’n mooi bewonersinitiatief kan ook elders in het dorp tot navolging leiden. Niet alleen wij maar ook andere belangstellenden steken van elke wijkactie weer wat op.”

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of telefoon 06-38030152).

GroenLinks Leiderdorp tijdens een eerdere wijkactie.

Uit de krant