Anne van Zwieten. | Foto: PR
Anne van Zwieten. | Foto: PR Foto: PR

'Ik wilde mijn karakters dicht op de huid zitten'

Cultuur

Babette, Juliette en Carla. Drie vrouwen van in de veertig, ieder met hun eigen uitdagingen en problemen in het leven. Ze wonen in Leiden maar dat lijkt de enige overeenkomst. Totdat ze door toeval met elkaar in contact komen en gaandeweg ontdekken dat er ondanks de uiteenlopende karakters en levensstijlen iets is dat hen bindt. Het zet hen ieder afzonderlijk aan tot nadenken, tot het maken van nieuwe keuzes.

Door: Corrie van der Laan

Dat is heel in het kort waar de roman Keerpunt van Anne van Zwieten over gaat. De Leiderdorpse presenteert haar debuutroman zaterdag 23 november tussen 14.00 en 15.00 uur bij boekhandel De Kler in winkelcentrum Winkelhof.

Schrijven doet Anne van Zwieten al sinds haar jeugd. Het raakte een beetje op de achtergrond toen ze carrière maakte als ondernemer; ze heeft zestien jaar eigen modezaken gehad. Haar leven kwam op z'n kop te staan toen haar tweede kind, Nadja, als gevolg van een ernstige ziekte als baby een hersenbeschadiging opliep en intensieve zorg nodig had. Van Zwieten verkocht haar winkels. Maar ze wilde wel maatschappelijk actief blijven en richtte Stichting Nadja op waarmee ze zorgt voor speelgelegenheid en vrijetijdsbesteding voor kinderen en jong volwassenen met een beperking. Ze ging ook weer schrijven, startte een blog over het leven met Nadja. De korte stukjes raakten veel mensen en een aantal ervan is gebundeld in een in 2015 verschenen boekje. Tegenwoordig blogt ze ook als 'De Storyteller'. Elke week zet ze een verhaal op haar website (de-storyteller.nl) over gewone en niet zo gewone mensen die ze tegenkomt.

Drie perspectieven

Van Zwieten is geïnteresseerd in mensen en wat hen drijft. Vandaar wellicht dat ze niet genoeg had aan één hoofdpersoon in haar roman. "Ik had drie karakters bedacht die ik wilde uitdiepen. Omdat ik ze heel dicht op de huid wilde zitten, heb ik het verhaal vanuit drie perspectieven geschreven, om beurten krijgen ze een hoofdstuk."

Alle drie de vrouwen maken een ontwikkeling door, vinden zichzelf in zekere zin opnieuw uit. Ze heeft niet bewust een boodschap in Keerpunt willen stoppen, zegt van Zwieten, maar in feite zit die er wel in: "Maak jezelf niet afhankelijk van een ander, niet financieel maar ook zeker niet emotioneel. Sta voor jezelf en live life to the fullest. Het is een boodschap die bij me hoort."

Uit de krant