Logo leiderdorpsweekblad.nl
Johan Sebastian Bach.
Johan Sebastian Bach. (Foto: PR)

'Geen dag zonder Bach'

  Cultuur

Bert Boter, kenner van religieuze muziek, geeft dinsdag 9 april een lezing geven bij Kunstkring Leiderdorp, met de titel 'Geen dag zonder Bach, de Matthäus Passion als muzikaal en religieus hoogtepunt'.

Zonder twijfel is Johann Sebastian Bach een van de grootste componisten die de wereld gekend heeft. Met name in Nederland is de Matthäus Passion waarschijnlijk zijn bekendste werk. Sinds Felix Mendelssohn het in de 19e eeuw onder het stof vandaan haalde wordt dit bijzondere stuk door verschillende koren in de Paastijd uitgevoerd.

Wat maakt dit werk nu zo bijzonder? Waarom kennen wij dit stuk nu nog steeds terwijl veel andere passionen uit de tijd van Bach niet of nauwelijks meer uitgevoerd worden? Ongetwijfeld heeft het iets te maken met de manier waarop Bach muziek en tekst met elkaar liet samenwerken. Zowel de woorden als de noten vertellen een verhaal. Soms ondersteunen zij elkaar, soms staan ze haaks op elkaar, maar altijd hebben zij met elkaar te maken. De muziek voert je mee en weet ook de emotionele laag te raken.

Bert Boter, voor wie (religieuze) muziek zijn grote passie is, zal de toehoorders meevoeren in de theologie van Bach en de manier waarop hij dit in zijn muziek tot uitvoering weet te brengen.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.


Meer berichten