Dansmakers produceren 'De Afspraak'
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jamie de Groot en Rosa Allessie maken graag een afspraak. | Foto: Esther Luijk
Jamie de Groot en Rosa Allessie maken graag een afspraak. | Foto: Esther Luijk (Foto: Esther Luijk)

Dansmakers produceren 'De Afspraak'

  Cultuur

Ze zaten op dezelfde middelbare school en deden dezelfde vooropleiding op de Leidse Ballet- en theaterschool. Daarna kwamen ze elkaar steeds toevallig tegen. "Of misschien heeft het zo moeten zijn", lacht Jazzdanser Jamie de Groot. Samen met collegadanseres Rosa Allessie organiseert hij nu een hedendaagse dansvoorstelling, genaamd 'De Afspraak'.

Door Esther Luijk

De danswereld is hard werken, volgens Jamie en Rosa. Dat bleek al tijdens de vooropleiding. "We volgden de vooropleiding naast school, zo'n zestien uur per week", zegt Jamie. "Het was pittig, maar we hebben het allebei tot een goed einde gebracht."
"Het hoort bij het vak. Je maakt lange dagen en geeft er veel andere dingen voor op", voegt Rosa daaraan toe. "Als bij de vooropleiding al blijkt dat het te zwaar is, moet je überhaupt niet aan een danscarrière willen beginnen." Later ging Jamie naar de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten waar hij afstudeerde op Jazz, en ging Rosa naar Fontys Hogeschool van de kunsten in Tilburg, waar ze de opleiding Modern danstheater succesvol afrondde. Rosa danst nu bij de Nationale Opera & Ballet en beiden geven ze les in verschillende dansstudio's aan uiteenlopende leeftijdsgroepen. Kinderen, volwassenen, eindejaarsstudenten en alumni, iedereen kan dansles volgen bij Rosa en Jamie.

Eigen voorstelling
Toch wilden de twee meer. Een eigen voorstelling produceren en uitvoeren, zagen ze al helemaal voor zich. Jamie: "We gingen in gesprek en eigenlijk zaten we al heel snel op een lijn met wat we wilden: een evenement organiseren met verschillende korte dansvoorstellingen dat het publiek op een laagdrempelige manier kennis laat maken met hedendaagse dans."
Leiden is de ideale stad om de plannen in uit te voeren, volgens Rosa. "Er is heel erg weinig, zeg maar helemaal geen, professionele dans hier. Leiden is een hele culturele stad en qua theater en kunst is er genoeg te doen, maar op het gebied van dans ontbreekt het, en dat is echt een gemis vinden wij. Leiden is dus de ideale plek voor onze dansvoorstelling. We hebben als locatie voor de Leidse Lente gekozen, omdat dat laagdrempeliger is dan bijvoorbeeld een theater."

Afwisselend
Het programma van De Afspraak is afwisselend. Er wordt een solo, een duet en een trio gedanst, om, zeggen de makers, het publiek kennis te laten maken met meerdere vormen van dans. Het overkoepelende thema van de dansen is 'ontmoeting'. Jamie danst samen met twee andere dansers het triostuk. "De dans gaat eigenlijk over technologie, over online ontmoetingen en online daten. Rosa's duet begint met een ontmoeting en vervolgens zie je ze de ontwikkeling van een vertrouwensband doormaken." Rosa heeft voor de solo een danseres gevraagd die ze kent van haar opleiding: "Celine Werkhoven danst de solo, waarin ze een verwarde vrouw speelt die probeert contact te krijgen met de buitenwereld. Het is een heel intiem stuk, wat hopelijk iets teweeg brengt bij het publiek."

Voelen
Dat laatste is ook wel het doel van de hele avond, volgens Jamie. "Natuurlijk willen we dat het publiek gewoon een hele leuke avond heeft, maar we willen ook proberen ze iets te laten voelen. Doordat het publiek heel dichtbij zit en de dansen op de huid zijn gespeeld, willen we ze de dansen echt laten ervaren. Ze moeten terug willen komen, en niet alleen omdat ze gewoon een gezellige avond hebben gehad." "We willen ook met het publiek in gesprek gaan", voegt Rosa toe. "Tussen de dansen door en na de voorstelling willen we de mensen graag vertellen wat we precies doen en dat hedendaagse dans echt niet alleen maar over de vloer rollen en huilen is, bij wijze van spreken. We hopen dat de mensen het gewoon eens willen proberen, ook al denken ze nu misschien 'dat is niks voor mij'. Tegen hen zou ik willen zeggen: geef zin aan je paasweekend!"

De voorstellingen van De Afspraak zijn op 14, 15 en 16 april. Toegangskaartjes kosten 11 euro. Meer informatie en een link naar de kaartverkoop is te vinden op www.galeriecafedeleidselente.nl/activiteit/1462

Meer berichten