Van Messing doopt 'verwarde mannen'
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Van Messing is terechtgekomen in een nieuwe schemerzone, een plek waar minstens zoveel verleden is als toekomst. | Foto: Sander de Jong Fotografie
Van Messing is terechtgekomen in een nieuwe schemerzone, een plek waar minstens zoveel verleden is als toekomst. | Foto: Sander de Jong Fotografie

Van Messing doopt 'verwarde mannen'

  Cultuur

De Leids/Leiderdorpse band Van Messing houdt vrijdag 10 februari zijn nieuwe album ' verwarde mannen' ten doop. Het album, dat onlangs is gemasterd in de roemruchte Wisseloord studio, vertelt over het verward raken van mannen zoals zij zelf.

Door: Arie de Geus

Doorgaans denk je bij verwarde mannen aan van die midlife crisis-types met net iets te strakke broeken om hun beginnende buikjes: veelal late veertigers of vroege vijftigers die gaan knoeien met haarverf en experimenteren met voor hun leeftijd te hippe kapsels, te rode schoenen en te jonge vrouwen, of aan onopvallende kantoormuizen die in het weekend op een Harley spelen dat ze born to be wild zijn.

Niets van dit alles bij de heren van Van Messing. De verwarring zit hem zo te horen gelukkig met name in het zoeken en tasten naar wat werkelijk van waarde is, nu de schaduwen langzaam maar gestaag toch wat langer beginnen te worden. Het lome namiddagbriesje is inmiddels een al wat frissere avondkoelte geworden en het wordt langzamerhand tijd voor een trui. Stonden ze op hun debuutplaat nog met één been in het grijze gebied van de oudere jongere, inmiddels hebben ze dat been tijdig bijgetrokken en is het gevaar van een onmogelijke spagaat geweken. Maar nu zijn ze terechtgekomen in een nieuwe schemerzone, een plek waar minstens zoveel verleden is als toekomst. Er wordt dus onvermijdelijk wat meer gereflecteerd dan voorheen, misschien ook wel wat meer getwijfeld.

In muzikaal maar zeker ook in tekstueel opzicht betekent dit per saldo: nog steeds onmiskenbaar Van Messing, maar met een mes(sing)puntje meer ingetogenheid, een snufje meer relativering en een toefje meer weemoed. Het komt erop neer dat Ton Bavelaar (gitaar, zang), Ed Swart (basgitaar), Daan Andriessen (toetsen, gitaar, mondharmonica, zang), Tjeerd Siersma (zang) en Coen Oldenkamp (drums) even ambitieus zijn als in hun jonge(re) jaren; hun ambitie gaat echter niet langer gepaard met voornamelijk bravoure, maar behelst eerder een verder zoeken naar balans.

Van Messing klinkt op ' verwarde mannen' als een geoliede en perfect op elkaar ingespeelde band die nog het echte Nederlandstalige, ambachtelijke en zelf geschreven poplied beheerst en als handelsmerk heeft. Natuurlijk zijn de mannen beïnvloed door beroemde voorgangers in de bloeitijd (eerste helft van de jaren tachtig) van het genre dat ze beoefenen. Maar steeds weet de groep een eigen geluid, een persoonlijke draai en een unieke eigentijdse sfeer mee te geven aan hun nummers. Deze uitgebalanceerde cd van dit prettig verwarde collectief kan zich meten met het glanzende debuut , en dat zegt op zich al genoeg over de constante kwaliteit en creativiteit van Van Messing. Ik hoop dat de verwarring bij de mannen niet al te snel oplost, zodat ze nog een tijdje doorgaan met hun artistieke odyssee – de muziekliefhebber verdient het.

De CD-release vindt plaats in Qbus aan de Uiterstegracht 142 in Leiden. Aanvang 20.30 uur (deur open 20.00 uur). Naast de release van de Cd van Van Messing, zal het saxofoonkwartet Sax4all onder aanvoering van de alom geprezen Louis Eggen een comeback maken. Kunstenares Sanne Bavelaar neemt op haar eigen wijze het verwarde gezelschap onder het penseel. De avond wordt afgesloten door de upcoming Dj DJWCKRMN.

Kaarten voor dit evenement zijn te bestellen via info@vanmessing.nl en op de avond zelf te koop aan de deur.

Meer berichten