Logo leiderdorpsweekblad.nl
Beppen bij een bakkie

Kerstfeest – Eetfeest?

  Column

We liepen samen de supermarkt in, een man met baard en ik. Beiden met een mondkapje, anderhalve meter van elkaar. Ondanks het masker was er een blik van verstandhouding: Wat gebeurt hier? Blije gezichten? Ho maar. 

Karren werden weinig gelukkig volgeladen met exclusieve gerechten, waarmee ze op de televisie al weken iedereen lekker maken, in kerststemming brengen. In diezelfde reclames complete tot in de puntjes geklede gezinnen, uitbundige ouders, stralende opa’s en oma’s en als ik het goed zag, ook goed geconserveerde grootouders, zittend aan lange, overvolle tafels. Een en al gezelligheid. 

Kerstfeest - Eetfeest. Zo stond het ook in advertenties: Maak van het Kerstfeest een Eetfeest. In kleurrijke folders begon het meteen al met culinaire hoogstandjes bij het voor- en bijgerecht. Fluitend en breedlachend is de mooi opgemaakte, onvermoeibare moeder in de keuken bezig de smakelijke en ‘eenvoudig te bereiden’ gangen klaar te maken. Verse tomatenroomsoep met een dakje; voor een enkele liefhebber: pastinaaktruffelsoep met stercroutons. Verder salade met gekonfijte en geroosterde eend, garnalen-zalm cocktail met saffraan mayonaise. Liever gevulde kastanjechampigons? Geen probleem. Stoofpeertjes, quiche en hartige taartjes kleuren zo lief bij het kerstkleed. Dit jaar ‘slechts’ één hoofdgerecht: gevulde pompoen. Grand dessert? Crème brûlée? Of toch liever iets verrassender? Moeder aarzelt, niets is haar te veel of te moeilijk. Een kaasplankje met minimaal vijf aparte soorten, uit Frankrijk, Griekenland, Denemarken, ze hebben elk een verhaal en een glaasje port. De koffie komt dit keer uit Ecuador, begeleid door een opgewarmde cognac uit Libanon, die is exquis, verfijnd, bovendien steunen we daarmee de ingezakte economie van het land. Na uren smikkelen en smullen gaan de broeken op de vreethaak.

De bebaarde man en ik gingen gelijktijdig richting uitgang. Onze mandjes waren leeg. Ik dacht aan wat de dichter had opgetekend: Kerst blijkt tot een eetfeest verheven / als het belangrijkst in ons leven/ want door ons met Kerst vol te eten / is men de zin van Kerst vergeten.

Even later las ik de Kerstgedachte van 2021: Hou vol – Heb lief – Geef licht. Zes woorden, genoeg om de komende dagen over na te denken.

Meer berichten