Marieke bij de oogst van een opruimactie in De Bloemerd. | Foto: PR
Marieke bij de oogst van een opruimactie in De Bloemerd. | Foto: PR Foto: PR

Afval buiten huis…

Column Ecovriendelijk leven

Marieke van Leeuwen heeft samen met haar gezin gekozen voor een levensstijl die onze aarde minder belast. In deze rubriek vertelt ze over wat ze zoal beleeft bij haar streven om ecovriendelijk te leven. 

Hoe zit dat nou eigenlijk met zwerfafval?

Als ik naar mijzelf kijk, veroorzaak ik dat de laatste tijd weinig. Ik let goed op wat ik met mijn afval doe. En daarmee bedoel ik niet simpelweg dat ik het niet op straat gooi. Het zwerfafvalprobleem komt niet alleen door mensen die afval op straat gooien maar ook door het afvalverwerkingssysteem. Daar kan je zelf veel verandering in aanbrengen.

Vuilniszak

Zo zorgen wij altijd dat ons huisvuil in een dichte vuilniszak in de container gaat. Doe je dit niet dan is de kans veel groter dat stukken van jouw afval tijdens het ophalen en verwerken op straat en in de natuur belanden. Dus ondanks dat zo’n vuilniszak misschien niet zo aantrekkelijk klinkt als je juist bezig bent om minder plastic te gebruiken, toch levert het uiteindelijk veel voordelen op.

Buitenshuis gooien wij nauwelijks afval weg, de bakken die in de parken en op straat te vinden zijn, zijn zelf namelijk ook deels oorzaak van het zwerfafvalprobleem. Deze afvalbakken moeten ook geleegd worden en in dit proces kan net, zoals bij ons huisvuil, afval terecht komen in de natuur. Daarnaast zie ik zelf ook regelmatig overvolle afvalbakken, vanzelfsprekend zorgt dit natuurlijk voor vervuiling omdat het afval niet meer in de bak zit maar er bijna of helemaal uitvalt.

Neem het weer mee

Als we erop uit gaan, zorgen wij altijd dat we ons afval mogelijk weer meenemen naar huis. We hebben het heen meegenomen dus waarom zouden we het niet mee terug kunnen nemen. Een zakje of bakje in je tas kan dan een handige hulp zijn voor de dingen die ‘vies’ zijn. Als we dan nog wat zwerfafval zien liggen nemen we dat meteen ook mee.

Op deze manier kunnen we met z’n allen de natuur een stuk schoner houden. Dat is niet alleen belangrijk voor het mooie uitzicht nu maar ook voor de bodemkwaliteit voor later. Van iets niet zo leuks je hobby maken kan overigens ook… Lekker buiten wandelen en zwerfafval opruimen is zo gek nog niet en het geeft je gegarandeerd een goed gevoel!

Uit de krant