Gezellige drukte bij de Kinderkring waar dinsdagochtend het 40-jarig bestaan gevierd werd.
Gezellige drukte bij de Kinderkring waar dinsdagochtend het 40-jarig bestaan gevierd werd. Foto: Carolien van Leeuwen

Lof voor vrijwilligers 40-jarige Kinderkring

Algemeen Jubileum

Het zaaltje in De Sterrentuin waar De Kinderkring iedere dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur een inloop-speelochtend voor nul- tot vierjarigen houdt, was dinsdagochtend 16 mei uitbundig versierd met slingers en ballonnen. Het was afgeladen vol met kinderen en hun (groot)ouders. Er was reden om groots uit te pakken want de Leiderdorpse speelochtenden bestaat maar liefst veertig jaar!

Tekst en foto’s: Carolien van Leeuwen

Voor de kleintjes was er een ballonnenact, uitgevoerd door Sandra Schmink die behendig de mooiste dieren en andere begerenswaardige voorwerpen draaide van ballonnen. De kinderen stonden er graag voor in de rij. De volwassenen zaten in groepjes gezellig aan de koffie met lekkers; er hing een hele goede vibe; vrolijk en vertrouwd.


In het zonnetje

De Kinderkring wordt gerund door drie zeer betrokken en liefdevolle vrijwilligsters: Marijke Nat, Marga Haleber en Habibeh Arazi. Zij zijn respectievelijk dertien, elf en zeven jaar vrijwilliger. De ouders en andere betrokkenen lieten hun lof en waardering blijken. De drie werden volop in het zonnetje gezet met woorden van dank, bloemen, cadeaus en een dik boek waarin veel ouders een pagina hadden gevuld met persoonlijke verhalen, tekeningen en foto’s.


Laagdrempelig

De Kinderkring is veertig jaar geleden kleinschalig begonnen met als doel kleintjes tot vier jaar de gelegenheid te geven om samen met hun ouders of begeleiders te komen spelen op twee ochtenden. Dit werd een succes vanwege de laagdrempeligheid; iedereen kon binnenlopen, ook andere culturen waren van harte welkom zodat ze samen hun belevingen omtrent hun kind konden uitwisselen. De entree was gratis en zonder verplichtingen. 

Dit is nog steeds zo, alleen is vanwege het beperkte aantal vrijwilligers, de frequentie teruggebracht naar één ochtend in de week. Inmiddels bezoeken wekelijks gemiddeld zo’n 20 á 25 kinderen met hun begeleiders de speelochtend.


Winkeltje

Er was in het verleden een winkeltje in De Sterrentuin waar speelgoed werd ingenomen en voor een aantrekkelijk prijsje werd verkocht. Helaas moest het winkeltje vijf jaar geleden vanwege de vernieuwing van het gebouw verdwijnen, wat veel pijn deed voor de vele enthousiaste vrijwilligers. Veel van die vrijwilligers zijn weg gegaan, een aantal van hen draait nog wel twee keer per jaar de altijd goedbezochte tweedehands speelgoedbeurs in het gebouw van Dwars in Leiderdorp. De eerstvolgende wordt gehouden op zaterdag 11 november.

De gemeente besloot dat er voor Stichting De Kinderkring in 2021 een samenwerkingsverband moest worden aangegaan met welzijnsorganisatie Incluzio. Aldus geschiedde en de samenwerking is sinds twee jaar een feit onder de naam De Kinderkring, omdat ze geen zelfstandige stichting meer zijn.


BoekStart

Samengewerkt wordt ook met BplusC; de bibliotheek in de Sterrentuin. Het programma BoekStart werd deze ochtend onder de aandacht gebracht door een BoekStartcoach. Zij deelde folders uit aan de volwassenen en een knuffelbeestje aan de kindjes. BoekStart stimuleert ouders hun kinderen voor te lezen, al vanaf de leeftijd van drie maanden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de taal- en spraakontwikkeling van kinderen stimuleert en hun concentratievermogen verhoogt.

Bij vertrek kregen ook alle kinderen en volwassenen presentjes, die ze zelf mochten uitzoeken uit het diverse aanbod. De drie vrijwilligers hadden er samen met gastouders veel tijd in gestoken om de cadeautjes in te kopen, pakketjes samen te stellen en feestelijk te verpakken.


Vrijwilligers welkom

Marijke, Marga en Habibeh hopen dat ze nog vele jaren kunnen doorgaan. Zij zoeken nog nieuwe vrijwilligers om samen met hen gastvrouw of gastheer te zijn op de dinsdagochtenden van half negen tot half twaalf. Aanmelden kan via Incluzio (www.incluzioleiderdorp.nl of 071-541 3536).

De vrijwilligsters, v.l.n.r. Marijke Nat, Marga Haleber en Habibeh Arazi, werden overladen met bedankjes en cadeautjes.
Sandra Schmink maakte prachtige ballonnenfiguren voor de kleintjes.

Uit de krant