Olga Commandeur voor haar 'klas' van Leiderdorpse senioren.
Olga Commandeur voor haar 'klas' van Leiderdorpse senioren. Foto: Corrie van der Laan

‘Morgen hebben jullie misschien een beetje spierpijn’

Algemeen senioren

“Het was een feestje om met deze mensen aan de slag te gaan.” Olga Commandeur, landelijk bekend van het televisieprogramma ‘Nederland in Beweging’, stond te stralen na afloop van de workshop die ze woensdagmiddag gaf voor zo’n zestig Leiderdorpse senioren.

Door: Corrie van der Laan

Het enthousiasme was wederzijds. Commandeur had de groep een uur lang de ene oefening na de andere laten doen, waarbij ze volop uitleg en aanmoediging gaf. Het was best pittig maar vrijwel iedereen hield tot het eind toe vol. “Jullie hebben morgen misschien een beetje spierpijn”, waarschuwde ze voor ze begon aan de cooldown op de muziek van My Way.


Walking sporten

De gymles was de spetterende finale van de Vitaliteitsdag die in het kader van de Nationale Beweegweek voor Ouderen werd georganiseerd door Clubhuis De Derde Helft Leiderdorp, een groep vrijwilligers die elke woensdag en donderdag inloopochtenden voor senioren bij respectievelijk RCL en Alecto verzorgt. Vanaf 10.00 uur konden bezoekers op het terrein van voetbalclub RCL in De Bloemerd meedoen aan walking voetbal, walking hockey, walking korfbal en walking tennis, sporten waarbij de regels zijn aangepast aan senioren. Ook was er een scala aan workshops, waaronder yoga, valpreventie, boksen en jeu de boules. 

Naast het clubgebouw was een Vitaliteitsplein gecreëerd met kraampjes waar zorg- en beweegaanbieders uit Leiderdorp informatie gaven. Er kon een ritje gemaakt worden op de duofietsen van Fietsmaatjes en senioren kregen tips over hoe ze zo lang mogelijk veilig zelfstandig kunnen blijven fietsen.

Voorzitter Koos Koster van het Clubhuis was een tevreden mens. De dag paste naadloos in de doelstellingen van de vrijwilligersgroep: mensen met elkaar in contact én in beweging brengen. Het was de tweede keer dat het Clubhuis zo’n beweegdag organiseerde, de eerste keer was in september 2021 bij Alecto. “We gaan dit zeker vaker doen, we streven naar eens per jaar”, zei Koster, die ondersteuning had gekregen van welzijnsorganisatie Incluzio en studenten van het CIOS.


Olga, bedankt!

Dat Olga Commandeur er dit keer bij kon zijn, gaf de dag een gouden randje. Het was extra bijzonder omdat 64-jarige oud-atlete op 25 april aankondigde na ruim 22 jaar te stoppen met haar programma bij Omroep Max. Reden voor de Leiderdorpse senioren om haar met bloemen en een haag van vlaggetjes uit te zwaaien, onder het zingen van ‘Olga, bedankt!’.

Ze kwam overigens na haar vertrek meteen weer terug om nog even met een aantal bezoekers op de foto te gaan en de pers te woord te staan. Waarbij ze van de gelegenheid gebruik maakte om het belang van bewegen voor senioren nog eens te benadrukken: “Bewegen is niet alleen goed voor je spieren en je botten maar ook voor je hersenen en je sociale contacten. Alleen door te bewegen kan je elkaar ontmoeten.”

Olga commandeur wordt uitgezwaaid en toegezongen.
Olga Commandeur (rechts) doet voor hoe je er vooral nìet bij moet staan: ingezakt en met ronde rug. Ga rechtop staan, dat voelt beter en is veel gezonder, was haar boodschap.

Uit de krant