Woensdag werd onder barre omstandigheden de ontvangsttent voor de leerlingen opgezet.
Woensdag werd onder barre omstandigheden de ontvangsttent voor de leerlingen opgezet. Foto: PR

Schooltuinenseizoen opent een week later

Algemeen

De vele regen van de laatste tijd heeft ervoor gezorgd dat de grond van het Leiderdorpse schooltuinencomplex De Sterrekers kletsnat is. Te nat om er aan het werk te kunnen gaan met de kinderen van groep 7 van de Leiderdorpse basisscholen. Daarom is de start van het schooltuinenseizoen een week uitgesteld naar de eerste week van april.

De officiële opening van het schooltuinenseizoen had eigenlijk had aanstaande maandag plaats moeten vinden. Daarvoor wordt altijd een bekende Leiderdorper uitgenodigd om samen met één van de schoolklassen de tuintjes af te bakenen door het trappen van paadjes. Vervolgens zaaien de kinderen sterrekers en poten aardappelen. Maar dat is komende week onmogelijk. “De laarzen blijven in de klei hangen en de pootaardappelen kunnen niet tegen teveel vocht en zouden gaan rotten”, legt secretaris Rian Knoester van de Stichting Schooltuinen De Sterrekers uit. Daarom is het startfeestje verplaatst naar 3 april. Dan gaat burgemeester Laila Driessen de leerlingen van groep 6 van de School Kastanjelaan voor bij het paadjestrappen. 

Afgelopen woensdag hebben tien vrijwilligers wel al de ontvangsttent voor de leerlingen opgezet. “Onder barre omstandigheden en met kunst en vliegwerk”, aldus Knoester. “Wij hopen dat de weergoden ons de komende tijd goed gezind zijn en dat het complex door veel wind en weinig regen beter begaanbaar wordt”, zo eindigt ze. 

Jaarlijks hebben ruim 300 kinderen van alle Leiderdorpse basisscholen van het vroege voorjaar tot in oktober een eigen tuintje op het schooltuinencomplex . Ze gaan er wekelijks aan de slag en telen er onder de leiding van deskundige vrijwilligers groenten, aardappelen, kruiden en bloemen. Het seizoen wordt traditioneel afgesloten met een soeples waarin de kinderen, die dan in groep 7 zitten, soep maken met groenten uit eigen tuin.       

Uit de krant