V.l.n.r. seniorencoach Floor van Egmond, mantelzorgcoach Lois Kreber en vrijwilliger Thea van Doesburg.
V.l.n.r. seniorencoach Floor van Egmond, mantelzorgcoach Lois Kreber en vrijwilliger Thea van Doesburg. Foto: Corrie van der Laan

Kauwgomballen als ijsbreker voor gesprekken over dementie

Algemeen

Bezoekers van winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp kregen woensdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, ‘s ochtends tussen 10.00 en 12.00 uur kleurrijke kauwgomballen overhandigd. Dit was een actie van de mantelzorg- en seniorencoaches van Incluzio en vrijwilligers van het netwerk Dementievriendelijk Leiderdorp om aandacht te vragen voor dementie. Want meer begrip voor deze ziekte helpt om het dagelijkse leven van mensen met dementie gemakkelijker maken.

“We hebben vooral veel gesprekken met winkeliers gehad”, vertelt mantelzorgcoach Lois Kreber van welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp. “Leiderdorp is een sterk vergrijzende gemeente dus ze hebben regelmatig te maken met mensen met dementie in hun winkels. En daar hebben ze ook echt wel oog voor.” Winkeliers die daar behoefte aan hebben, kunnen advies van het netwerk Dementievriendelijk Leiderdorp krijgen over hoe ze dementievriendelijk kunnen werken.

Het netwerk, waarin betrokken bewoners, zorgorganisaties, de gemeente en Incluzio samenwerken, is in 2019 opgericht. En dat was hard nodig, vertelt Medea Hempen, gemeenteraadslid voor het CDA en één van de vrijwilliger van het netwerk. “Leiderdorp bungelde in de regio helemaal onderaan de ranglijst van dementievriendelijke gemeenten.” Het netwerk heeft al veel gedaan om dat te veranderen. Zo is er nu de website www.dementievriendelijkleiderdorp.nl waarop naast heel veel informatie over dementie ook praktische hulp te vinden is, zoals een voorzieningenwijzer en het ‘Vergeet-mij-nietboekje waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers alle voor hen belangrijke informatie kunnen verzamelen.

Toch heeft Leiderdorp nog een lange weg te gaan. En er is enige haast bij, geeft Hempen aan. “De verwachting is dat in 2040 één op de dertig inwoners een vorm van dementie heeft. Als je mensen zo lang mogelijk thuis wilt laten wonen, moet je daar wat mee.” Een van de doelen van de ochtend was dan ook om informatie op te halen over waar inwoners met dementie en hun mantelzorgers tegenaan lopen. De leverde veel persoonlijke en soms ontroerende verhalen op, meldde ze achteraf op Twitter.

Maar waarom werden kauwgomballen eigenlijk als ijsbreker gebruikt? “Er zijn aanwijzingen dat kauwen en geheugenprocessen een relatie met elkaar hebben”, legt seniorencoach Floor van Egmond uit. “Maar het blijkt niet voor iedereen een gelukkige keuze te zijn; diverse ouderen hebben er al voor bedankt omdat ze een kunstgebit hebben waarmee kauwgom kauwen niet zo lekker gaat.”

Uit de krant