De voormalige Levensstroomkerk aan de Elisabethhof 5 in Leiderdorp.
De voormalige Levensstroomkerk aan de Elisabethhof 5 in Leiderdorp. Foto: Corrie van der Laan

Voormalige Levensstroomkerk en AC Hotel mogelijke locaties voor crisisopvang asielzoekers

Algemeen

De gemeente Leiderdorp heeft de voormalige Levensstroomkerk (daarna de Power City Church) aan de Elisabethhof en het AC Hotel aan de Persant Snoepweg aan het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) aangeboden als mogelijke locaties voor crisisopvang van asielzoekers. Of het COA gebruik zal maken van het aanbod is nog niet bekend. 

Door: Corrie van der Laan

Het kerkgebouw is al eerder aangeboden en toen afgewezen. Maar toen was de nood bij het overlopende aanmeldcentrum in Ter Apel niet zo hoog als nu. “Ze kijken nu misschien met een ietsje minder kritische bril”, zei burgemeester Laila Driessen maandagavond 12 september tijdens de raadsvergadering.

De veiligheidsregio Hollands Midden, waar Leiderdorp onder valt, was al gevraagd om 225 asielzoekers op te nemen en onlangs kwam het verzoek om nog eens 225 plekken te regelen tot minstens eind dit jaar. Er zijn inmiddels 350 plekken gevonden, dus er moeten er nog 100 gerealiseerd worden. “Er wordt gezocht naar grote locaties van minimaal 75 plekken”, wist Driessen.

Leiderdorp is zeer bereid haar steentje bij te dragen, benadrukte de burgemeester, maar wil dat wel op een kwalitatief goede manier doen. “We willen alleen opvang bieden met perspectief. Dus geen korte termijnoplossingen, in sporthallen of tenten met veldbedden en dan na een paar weken weer in de bus naar een volgende locatie. We willen mensen een plek geven waar ze tot rust kunnen komen.”

Het voormalige kerkgebouw wordt binnenkort door de COA beoordeeld op zijn bruikbaarheid.


Statushouders

Leiderdorp heeft dit jaar als 37 statushouders – mensen die een verblijfsvergunning in Nederland hebben – gehuisvest en heeft daarmee voldaan aan haar taakstelling voor 2022. Als “sommige grote gemeenten in het land” er ook zoveel vaart achter zouden zetten, “sliep er niemand buiten in Ter Apel”, stelde Driessen. Waarmee ze erop doelde dat de asielzoekerscentra overvol zitten doordat mensen die een verblijfvergunning hebben gekregen, niet door kunnen stromen naar een woning elders in het land.


Oekraïense vluchtelingen

Daarnaast moet Leiderdorp ook 101 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Er wonen nu al ongeveer 50 gevluchte Oekraïners in Leiderdorp en de taakstelling zal makkelijk worden gehaald als de verbouwing van gebouw Statenhof klaar is. 

De gemeente huurt daar 36 appartementen waar 90 mensen kunnen wonen. Dat zou eerst per begin september gebeuren maar eind vorige maand werd bekend dat er enkele weken vertraging is opgetreden. Maandag maakt Driessen bekend dat de vertraging nog langer gaat duren. De oplevering wordt nu verwacht in oktober. Twee weken voordat de Oekraïners in de appartementen kunnen trekken, wordt de raad daarover geïnformeerd, beloofde ze.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant