De Leidse wethouder Ashley North markeert de aftrap van het werk aan de Leidse Ring Noord met het planten van een wilde lijsterbes bij de Willem de Zwijgerbrug.
De Leidse wethouder Ashley North markeert de aftrap van het werk aan de Leidse Ring Noord met het planten van een wilde lijsterbes bij de Willem de Zwijgerbrug. Foto: Corrie van der Laan

Aanleg Leidse Ring Noord gestart in Leiden

Algemeen Verkeer

Na jarenlange voorbereidingen is de aanleg van de Leidse Ring Noord officieel gestart bij de Willem de Zwijgerbrug in Leiden. De Leidse wethouder Ashley North plantte daar vandaag een wilde lijsterbes. “Om te laten zien wat we met de Leidse Ring Noord óók doen: het vergroenen van de omgeving en verbeteren van de leefbaarheid”, lichtte hij toe.

Met de Leidse Ring Noord wordt een gestroomlijnde route gecreëerd tussen de A4 en de A44 door bestaande wegen aan te passen. Het gaat dan om de Plesmanlaan, de Schipholweg en de Willem de Zwijgerlaan in Leiden en de Oude Spoorbaan in Leiderdorp. De ringweg leidt doorgaand verkeer om het stadscentrum van Leiden en de dorpskern van Leiderdorp en moet helpen om de regio bereikbaar te houden.

Maar het gaat niet alleen om een goede doorstroming van het autoverkeer. Net zo belangrijk zijn de aanpassingen die gedaan worden om andere, duurzame vervoersvormen aantrekkelijker te maken. Het hoogwaardig openbaar vervoer kan op deze route vlot doorrijden en de fietspaden worden breder, veiliger en comfortabeler. Bovendien wordt de buitenruimte op veel plekken langs de Leidse Ring Noord groener en klimaatbestendiger ingericht. De eerste werkzaamheden die worden uitgevoerd, bestaan uit het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers rondom de Willem de Zwijgerbrug, het plaatsen van geluidsschermen op de brug en het toevoegen van extra groen.

De werkzaamheden aan de Willem de Zwijgerbrug duren naar verwachting tot september van dit jaar. Het werk aan het Leiderdorpse deel van de Leidse Ring Noord – de reconstructie van het kruispunt Engelendaal-Oude Spoorbaan en de verbreding van de Oude Spoorbaan – start als alles volgens plan gaat begin 2023.

Zo gaat de fietsroute onder de Willem de Zwijgerbrug door er straks uitzien.

Uit de krant