Burgemeester Laila Driessen opent de sponsorloop samen met één van de deelnemers.
Burgemeester Laila Driessen opent de sponsorloop samen met één van de deelnemers. Foto: Gerrit Konings

Bijzondere sponsorloop en klussen in de natuurspeeltuin tijdens NLdoet

Algemeen Maatschappelijk

Tijdens de NLdoet-dagen in Leiderdorp, op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart, konden vrijwilligers zich op heel verschillende manieren inzetten. Zo werd vrijdag met hulp van vele vrijwilligers een feestelijke dag georganiseerd voor de bewoners van de Gemiva-SVG woonlocatie Ommedijk 51, en maakten zaterdag tientallen vrijwilligers de Leiderdorpse natuurspeeltuin klaar voor het nieuwe seizoen.


Rollatorsponsorloop

Activiteitenbegeleider Marion Groenewegen van zorginstantie Gemiva-SGV organiseerde het evenement bij De Ommedijk en keek vandaag met veel plezier terug. “Het begon als een leuke dag voor de bewoners maar is uiteindelijk een soort burendag geworden; ik had nooit verwacht dat er zoveel mensen zouden komen.” 

Hoogtepunt was de rolstoel- en rollatorsponsorloop. Cliënten van Gemiva liepen of reden een rondje samen met een vrijwilliger door de binnentuin van De Ommedijk waarbij ze zich lieten sponsoren door familie, vrienden en bekenden. Fysiotherapiepraktijk De Ommedijk zorgde voor een gezamenlijke warming-up waarna de loop van start ging. Burgemeester Laila Driessen ging daarbij gearmd met één van de deelnemers aan kop.

In de tuin was muziek en entertainment, er werd koffie geschonken met een gebakje erbij en na afloop kon iedereen genieten van een pannenkoekenlunch. Bloemenzaak De Blauwe Roos schonk iedere loper een mooie roos.


Duofiets

Het geld dat werd opgehaald, zo’n 2.200 euro gaat in de spaarpot voor een duofiets. “We zullen nog even door moeten sparen”, zegt Groenewegen, “want zo’n fiets kost tussen de acht- en tienduizend euro.” De bewoners van Ommedijk 51, ouderen met een verstandelijke beperking, vinden een ritje op de duofiets heerlijk maar het is voor hen lastig gebruik te maken van de fietsen van Fietsmaatje Leiden-Leiderdorp. “Daarvoor moet je op een bepaalde tijd inschrijven en dat is met onze cliënten heel moeilijk”, legt Groenewegen uit. “Als we zelf een fiets hebben staan, kunnen we daarmee weg op een moment dat het uitkomt, zonder vooraf te plannen.”  


Houtsnippers             

De natuurspeeltuin meldt zich ieder jaar aan voor NLdoet. Want juist in deze tijd is er heel veel te doen in de speeltuin in sport- en recreatiepark De Bloemerd. De vrijwilligers – waaronder op deze laatste zaterdag voor de gemeenteraadsverkiezingen veel politici van PvdA-GroenLinks en D66 – werden flink aan het werk gezet met het bedekken van de onverharde paden met houtsnippers, het vervangen van het zand in de zandbak en op het strandje, het herstellen van hekwerk en van de wilgentunnel en het snoeien van struiken. 

Voorzitter Riny Vons van de Stichting Natuurspeeltuin kon zaterdagmiddag tevreden zijn: de natuurspeeltuin is weer klaar voor het nieuwe seizoen.


NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en wordt jaarlijks georganiseerd door het Oranje Fonds in samenwerking met duizenden sociaal-maatschappelijke organisatie in het land.

Vele kruiwagens vol houtsnippers werden uitgestrooid over de onverharde paden in de natuurspeeltuin.

Uit de krant