Afbeelding
Foto: Cri

Duwer

Algemeen Hondenweer

Verkiezingscampagnes in Nederland nemen vaak een week of vier in beslag. Als dat ook dit jaar het geval is, dan is het begin van een campagne aanstaande. Namelijk die voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

Binnen politieke partijen worden die verkiezingen natuurlijk al voorbereid. En één van de zaken die geregeld dient te worden, is het opstellen van een kandidatenlijst. Immers, wij stemmen niet op lijsten of partijen, maar op kandidaten. Op individuele mensen. Nou ja, behalve dan als partijen denken ludiek te moeten zijn.

Neem de VVD in Hillegom. Die had het plan op haar lijst een heel bijzondere kandidaat te zetten, te weten Scott. Scott wie of wat? Scott de hond – zonder hoofdletter. Een hond op de VVD-kandidatenlijst. Als uitdrukking van een nieuwe invulling van wat liberalisme is? Nou nee, de achtergrond was anders, en zeker zo aardig. Scott is namelijk de blindengeleidehond van een van de andere kandidaten (nr. 3) op de lijst. En die kandidaat wilde als een soort van eerbetoon vanwege de vele goede diensten zijn trouwe viervoeter en begeleider Scott in het politieke zonnetje zetten. Niet met een hondenkoekje of kluif, maar met een plek op de kandidatenlijst, als lijstduwer. Op nummer 13. Dat is precies één plaatsje lager dan een andere lijstduwer, Fred Teeven.

Scott zal 16 maart 2022 echter niet halen. Tenminste, niet op de VVD kandidatenlijst, hopelijk wel als geleidehond met nog vele jaren te gaan. Om daadwerkelijk een plek op zo’n lijst te krijgen, moeten namelijk enkele administratieve handelingen worden verricht. Zoals het tekenen van een bereidverklaring om de plaats op de lijst in te nemen. En hoe knap en nuttig Scott waarschijnlijk ook is, dat zal allicht teveel van hem gevraagd zijn. Namens Scott zal de partij moeten passen als wordt gevraagd de kandidatuur rond te maken.

En nu maar hopen dat Teeven dat voorbeeld volgen zal. Want menselijke lijstduwers kunnen eigenlijk evenmin. Als een dergelijke lijstduwer op voorhand al niet van plan is de raad in te gaan bij voldoende stemmen, is de kandidatuur ervan misleidend en net zo zinloos als van een hond. Waarbij de hond zich dan in ieder geval nog kan beroepen op het ludieke karakter…!


Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com.. Zie ook facebook Platform Hondenweer - HVL

Uit de krant