Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De Langste Tafel kon weer worden ingericht. Corona gooide vorig jaar roet in het eten. Een eenzame tijd. | Foto: JL</p>

De Langste Tafel kon weer worden ingericht. Corona gooide vorig jaar roet in het eten. Een eenzame tijd. | Foto: JL

(Foto: )

Samen lunchen aan de Langste Tafel

Het pleintje bij de Hema in winkelcentrum Winkelhof staat vol met tafels. Steeds meer mensen schuiven gezellig aan, uiteindelijk zo’n tachtig. De Langste Tafel, De zesde editie, op 5 oktober 2021. 

Door Jessica Langenhof

Twee heren spelen live muziek op gitaar en mondharmonica. Er komen er tasjes op tafel met een lekkere lunch, gesponsord door de ondernemers. In het tasje zit ook een placemat met vragen om een gesprek te starten. Dat lijkt niet zo erg nodig, afgaande op de gesprekken die al snel gaande zijn. Aan de tafels zitten veel mensen die elkaar soms al jaren kennen. Leiderdorp is een hechte gemeenschap. Toch zijn ook hier mensen eenzaam. De Langste Tafel is één van de Leiderdorpse activiteiten in de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid. Vorig jaar was die er helaas niet, vanwege corona. Dit jaar kon het wel doorgaan, al voor de zesde keer. De eerste editie was een initiatief van de Winkelhof en Wereldhave (eigenaar van de Winkelhof). Later heeft Annemiek de Groot (Things2Do) de organisatie overgenomen in samenwerking met Gading (Gemiva-SVG) en Incluzio.

Hart op de goede plek
Voor deze lunch was een coronatoegangsbewijs nodig. Lukte dat wel met deze, vaak oudere mensen? Seniorencoach Wouter Heuer (Incluzio): “Jawel, het valt mee. Sommige mensen konden het zelf, of ze kregen hulp van bekenden of van de bibliotheek in de Sterrentuin.”
Hij vertelt verder: “Het is moeilijk om iedereen in beeld te krijgen die eenzaam is. Soms wordt eenzaamheid opgemerkt door de huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts (POH). Maar ook een caissière in een supermarkt kan signalen opmerken. Iedereen met het hart op de goede plek kan iets doen.”

Oog voor elkaar
Dat is een mooie uitnodiging om ook de rest van het jaar oog te hebben voor elkaar. Gelukkig zijn er ook na deze week genoeg mogelijkheden in Leiderdorp. Voorbeelden zijn te vinden op www.leiderdorp.nl/inwoner/nieuws/kom_erbij__in_de_week_tegen_eenzaamheid/.  Veel van de activiteiten in dit overzicht komen elke week terug.

Meer berichten