Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De Watergeuzen, de windmolens langs de A4-bij de afslag Leiden-Zoeterwoude. | Foto: Wijnand Slut</p>

De Watergeuzen, de windmolens langs de A4-bij de afslag Leiden-Zoeterwoude. | Foto: Wijnand Slut

(Foto: Winand Stut Fotografie)
Milieu en duurzaamheid

Burgercoöperatie gestart voor aankoop van twee windmolens langs de A4

Vanaf vandaag, 19 april, kunnen inwoners van de regio Holland Rijnland zich melden om de aankoop van De Watergeuzen mogelijk te maken. Dat zijn de twee windmolens langs de A4 bij de afslag Leiden-Zoeterwoude.

De molens worden aangekocht door Rijnland Energie Coöperatie die hiervoor participaties uitgeeft. De regiocoöperatie, een initiatief van inwoners van onder andere Leiden, Zoeterwoude en Leiderdorp, zorgt hiermee dat winst uit wind ten goede komt aan omwonenden.


Unicum in de regio

De aankoop van de windmolens door een bewonerscoöperatie is een unicum in Holland Rijnland. De regio kent nog geen andere voorbeelden van bewoners die op deze manier het heft in eigen hand nemen. Er is gekozen voor een coöperatieve opzet om inwoners medezeggenschap te geven over de energieproductie in hun eigen omgeving.

Ook wil Rijnland Energie dat de winst uit de verkoop van de stroom ten goede komt aan mensen in de regio. De coöperatie verwacht op deze manier meer duurzame energieprojecten te kunnen opzetten en de energietransitie te versnellen.


Inschrijving loopt storm

Voorzitter van Rijnland Energie Rob Boerée: “Het zou me niet verbazen als het vechten wordt om de participaties. Nog voordat we waren gestart, kregen we al bijna 100 aanmeldingen. Maar we gaan ze eerlijk verdelen, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. Bedrijven in de regio zijn trouwens ook van harte welkom.”

Voor de aankoop worden zogenoemde ‘Watergeuzen-participaties’ uitgegeven à € 250 per stuk. De renteprognose voor participatiehouders is, als het flink gaat waaien, minimaal 3 procent.


Lokale coöperaties doen mee

Deelnemers, zowel inwoners als bedrijven in Holland Rijnland, kunnen zich inschrijven en maximaal 80 participaties afnemen. Ze moeten dan wel lid worden van een coöperatie in hun gemeente die is aangesloten bij Rijnland Energie. Momenteel zijn dat er zes, in Alphen aan den Rijn, Leiden, Nieuwkoop, Oegstgeest en Zoeterwoude. Voor bewoners van gemeentes die vooralsnog geen coöperatie hebben, waaronder Leiderdorp, is een tijdelijke oplossing bedacht; zij kunnen instappen via de coöperatie Rijnland Wind.


Rijnland Energie

Rijnland Energie Coöperatie U.A. is een energiecoöperatie voor de regio Holland Rijnland. De coöperatie, opgericht door een groep enthousiaste inwoners, is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties. Door samen te werken willen de coöperaties de invloed van bewoners op zon- en windprojecten vergroten, grotere, gemeentegrensoverstijgende projecten uitvoeren en daardoor meer duurzame energie in de regio opwekken.

Kijk voor meer informatie op www.rijnlandenergiecooperatie.nl/watergeuzen/.Meer berichten