Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>V.l.n.r. wethouder Rik van Woudenberg, voorzitter Thomas van den Breul van de Stichting Ruiterschool Liethorp, wethouder Willem Joosten en Liethorp voorzitter Miranda Giel voor de van LED-schijnwerpers voorziene buitenmanege.</p>

V.l.n.r. wethouder Rik van Woudenberg, voorzitter Thomas van den Breul van de Stichting Ruiterschool Liethorp, wethouder Willem Joosten en Liethorp voorzitter Miranda Giel voor de van LED-schijnwerpers voorziene buitenmanege.

(Foto: J.P.Kranenburg)
Milieu en duurzaamheid

LED-schijnwerpers bij twee velden RCL en buitenbak Liethorp

Bij veld 4 en 5 van voetbalclub RCL en rond de buitenbak van manege Liethorp zijn afgelopen december de conventionele lampen vervangen door LED-sportveldverlichting. Dinsdagmiddag 6 april kwamen wethouders Willem Joosten (sport, VVD) en Rik van Woudenberg (vastgoed en duurzaamheid, D66) de nieuwe verlichting met eigen ogen bekijken.

Bij RCL konden de bestaande lichtmasten gebruikt worden, Liethorp had tot voor kort gewone straatlantaarns rond de buitenmanege staan en kreeg vier nieuwe stalen masten met LED-schijnwerpers. In september 2019 besloot de gemeenteraad al de nodige 100.000 euro beschikbaar te stellen voor dit stuk ‘verledding’ van de Bloemerd.

De nieuwe verlichting past in het streven van de gemeente om te verduurzamen; de ambitie is om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Wat betreft elektriciteitsgebruik zijn zowel RCL als Liethorp al goed onderweg. RCL is dankzij het energiezuinige nieuwe clubgebouw met 270 zonnepanelen op het dak en LED-verlichting rond vier velden – veld 2 en 3 waren al voorzien – bijna elektriciteitsneutraal. Wat ook zo’n 10.000 euro scheelt op de jaarlijkse energierekening. Liethorp wekt met de 195 zonnepanelen op de in 2018 vernieuwde daken meer energie op dan nodig is voor het eigen gebruik.

Voordeel van de LED-lampen voor de clubs is ook dat ze geen opwarmtijd hebben zoals de conventionele lampen. “Dat betekent dat je ze uit kan doen als het veld een uurtje leeg staat, dat scheelt ook weer energie”, geeft RCL beheerder Harold van de Water aan.

Meer berichten