Wethouder Willem Joosten en raadslid Marlies van Beek in groep 7 van de Prins Willem-Alexanderschool
Wethouder Willem Joosten en raadslid Marlies van Beek in groep 7 van de Prins Willem-Alexanderschool Foto: PR

Lesje democratie voor basisschoolleerlingen

Algemeen onderwijs

De leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Prins Willem-Alexanderschool in Leiderdorp kregen maandag 8 maart een interactieve les van wethouder Willem Joosten (VVD), fractievoorzitter Jeroen Hendriks van D66 Leiderdorp en GroenLinks raadsleden Marlies van Beek en Jeannette Hofman. De les was in het kader van de Week van de Democratie.

De leerlingen van groep 7 kregen in eerste instantie een heldere uitleg door de wethouder zelf over de samenstelling van het college van burgemeester en wethouders, de raad en de politieke partijen in Leiderdorp. Vervolgens werd er aan de hand van stellingen in kleine groepjes gediscussieerd over hoe het beste een budget zou kunnen worden verdeeld over zeven onderwerpen die voor Leiderdorp belangrijk zijn: zorg voor elkaar, goede scholen, sporten, veiligheid, goed wonen, natuur en lekkerspelen/vrije tijd. De toebedeelde budgetten liepen uiteen, maar uiteindelijk werd door de leerlingen van groep 7 de natuur in Leiderdorp hoog gewaardeerd met het meeste geld. 

In de middag was groep 8 aan de beurt waarbij opnieuw dezelfde stellingen ter discussie kwamen. Groep 8 bedeelde duidelijk meer aan zorg voor elkaar en goed wonen.

De aanwezigheid van de wethouder en raadsleden werd zeer op prijs gesteld en de leerlingen van groep 7 en 8 zijn hiermee in het kader van burgerschap een stukje meer bekend geraakt met de politiek en het democratisch proces in Leiderdorp.

Een inzichtelijke manier om geld te verdelen.

Uit de krant