Logo leiderdorpsweekblad.nl
Touwtjespringen en ondertussen hoofdrekenen.
Touwtjespringen en ondertussen hoofdrekenen. (Foto: J.P.Kranenburg)
onderwijs

Nog een weekje naar zomerschool

Vrijdag 17 juli was de laatste schooldag in Midden Nederland en begon ook hier de zomervakantie. Behalve voor 34 leerlingen, vijf leerkrachten en een stagiaire op de Leiderdorpse basisschool De Schakel. Zij plakten nog een weekje zomerschool aan het schooljaar vast.

Door: Corrie van der Laan 

Het idee kwam van groep 5 leerkracht Imke de Bruijn. Toen de kinderen na de lockdown vanwege coronacrisis op 11 mei weer op school kwamen, bleek een aantal van hen in de acht weken dat ze thuis de lessen moesten volgen toch een (kleine) leerachterstand te hebben opgelopen. De Bruijn bedacht dat het goed zou zijn om hen een week zomerschool aan te bieden. Een viertal van haar collega’s op De Schakel was meteen enthousiast en ook een stagiaire leverde met plezier een week vakantie in. Ze kregen alle medewerking van de schoolleiding om hun plan vorm te geven. Er ging een mail uit naar de ouders en al snel waren er meer aanmeldingen dan er plek was. “We hebben voorrang gegeven aan de leerlingen die volgens ons het meest baat zouden hebben bij de zomerschoolweek”, vertelt De Bruijn.

Onderwijs op maat

En zo kwamen 34 leerlingen van groep 2 tot en met groep 7 op maandagochtend 20 juli gewoon om half negen naar de basisschool aan het Van Alphenplein. In de ochtend krijgen ze les in lokalen waar steeds twee leerjaren bij elkaar zitten. Het onderwijsprogramma voor deze week is voor elk kind op maat gemaakt. “We kijken bij elke leerling op welk gebied hij of zij een extra steuntje kan gebruiken”, licht De Bruijn toe. ’s Middag gaan ze buiten aan de gang met speel-leeropdrachten waarbij in groepjes wordt gewerkt met alle leeftijden door elkaar. Zo wordt hoofdrekenen gecombineerd met touwtjespringen, zijn er sommen verstopt in het klimrek en schrijven de kinderen met stoepkrijt woordtreintjes op het plein.

Op de vraag of de kinderen niet balen dat ze in hun vakantie naar school moeten, antwoordt groep 5 leerkracht Jens van Nieuwenhuijzen: “Absoluut niet! Ze zijn juist dolenthousiast.” Hij vertelt dat De Schakel voor zover hij weet de enige school in Leiderdorp is die een zomerschoolweek heeft georganiseerd. Als verrassing bleek achteraf dat er een rijkssubsidie is voor dit soort initiatieven. "Wij wisten dat niet toen we hiermee begonnen, maar het kwam goed van pas voor het aanschaffen van extra speel- en leermaterialen.” Ook krijgen de leerkrachten een kleine vergoeding.        

Voor de kinderen is het niet alleen belangrijk dat ze straks het nieuwe schooljaar zonder achterstand kunnen beginnen, maar ze genieten ook van de sociale contacten, weet De Bruijn. De ouders kunnen vrijdag zien wat ze in de afgelopen week allemaal gedaan en geleerd hebben. “We maken een ‘aftermovie’ die we dan voor de hele groep vertonen.”

Meer berichten