Dennis Bonsen, in de graffiti scène ook bekend als Girav, poseert bij zijn kunstwerk in de Bloemerd.
Dennis Bonsen, in de graffiti scène ook bekend als Girav, poseert bij zijn kunstwerk in de Bloemerd. Foto: Marieke van Leeuwen

Graffiti-artist geeft workshops voor Leiderdorpse jongeren

Algemeen Jongeren Jongeren

#JongLDRDRP, het jongerenwerk bij de Leiderdorpse welzijnsorganisatie Incluzio, biedt deze zomervakantie wekelijkse workshops aan over straatcultuur. Jongeren kunnen meedoen in de leeftijdsgroepen 13 jaar en jonger en 14 jaar en ouder. De workshops zijn geïnspireerd door graffiti-artist Dennis Bonsen (21), in de scene beter bekend als GIRAV.

Door: Marieke van Leeuwen

Vijf weken geleden stond Dennis op klaarlichte dag met zijn spuitbussen bij de jongerenontmoetingsplaats (JOP) in park De Bloemerd. Hij maakte een graphic van een giraf en pimpte daarmee de saaie keet op het basketbalpleintje. Mimoun, jongerenwerker bij Incluzio, had het geluk juist op dat moment langs te lopen. Dennis bleek niet ‘zomaar’ een graffiti-artist te zijn. Hij heeft de wens om letterlijk meer kleur in de wereld te brengen en hier niet geheimzinnig over te doen.    

Dennis is een ambitieuze jongeman die zichzelf over een aantal jaar als aardrijkskundeleraar voor de klas ziet staan. Hij studeerde afgelopen jaar sociale geografie en planologie en schreef zijn scriptie over graffiti-vrijplaatsen, die volgens hem professionele en doordachte graffiti stimuleren. Om kans van slagen te hebben, moet een graffiti-vrijplaats de juiste mogelijkheden bieden, is zijn overtuiging. Voorwaarden voor zo’n vrijplaats zijn volgens hem een goede vlakke muur en een locatie waar het openbare leven niet te veel verstoord wordt. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat er per grote gemeente minimaal één graffiti-vrijplaats nodig is die voldoet aan deze eisen en dat duidelijke communicatie over de vrijplaats belangrijk is.

Dennis heeft de ervaring dat graffiti-artists als vijandig worden gezien omdat graffiti altijd wordt gecriminaliseerd. Al wordt graffity wereldwijd geaccepteerd als kunst, toch is er op veel plekken weerstand tegen deze kunstvorm. Door veel regels en papierwerk is het vaak niet mogelijk om je op een ‘legale’ manier als graffiti-artist te uitten, aldus Dennis. Dit werkt stiekemheid in de hand en daar zitten de meeste artists helemaal niet op te wachten. Onder andere daarom richtte hij het collectief O.K. Leiden waarmee hij openbare kunst weer op de kaart wil zetten. Omdat het collectief ook steeds meer in Leiderdorp gaat doen, is de naam onlangs veranderd in OK-ultra.

Workshops

Toen Mimoun hem vroeg of hij iets samen met de jongeren in Leiderdorp wil doen, waren er dus al genoeg ideeën om dit samen uit te voeren. Het begin van de workshopreeks start met fotografie zodat de jongeren inspiratie op kunnen doen. Vervolgens gaat Dennis met de jongeren aan het werk. Niet op een ‘schoolse’ manier maar vanuit het project dat de jongere zelf neer wil zetten. Hij leert hen hoe ze de kleuren kunnen opbouwen en zo een echt graffiti kunstwerk kunnen maken. Uiteindelijk kan elke jongere zelf een graffitiwerk maken op een zeil, hier wordt een polaroid van gemaakt om mee naar huis te nemen.

Het is de bedoeling dat de groep van 14 jaar en ouder tijdens de derde workshop de JOP in de Bloemerd verandert in een kunstobject.

De fotografieworkshops zijn op de maandagen 20 en 27 juli en 3 augustus, van 10.30 tot 12.30 uur voor de groep van 13 jaar en jonger en van 13.00 tot 15.00 uur voor de 14+ groep. De graffitiworkshops met Dennis zijn voor de groep van 13 jaar en jonger op de donderdagen 23 juli en 6 augustus van 12.00 tot 18.00 uur en voor de 14+ groep op de donderdagen 31 juli en 13 en 20 augustus van 12.00 tot 18.00 uur. Het is niet noodzakelijk om alle workshops te volgen maar wel leuker. Opgeven kan via Incluzio (lhuitema@incluzio.nl) of via OK-ultra (o.k.leiden@gmail.com).

Dennis Bonsen in actie. | Foto: Frank Mulder

Uit de krant