Een weidehommel. | Foto: André Biemans
Een weidehommel. | Foto: André Biemans Foto: André Biemans

Tel dit weekend de bijen in je tuin

Algemeen

In het weekend van 18 en 19 april organiseert Nederland Zoemt voor de derde keer de ‘Nationale Bijentelling’.

Waarom? Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Elke bij telt, jij ook?

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie niet zoveel van bijen weet. Via de website www.nationalebijentelling.nl zijn een bijengidsje met de meest voorkomende bijensoorten en een telformulier te downloaden. Via deze site kan je je ook aanmelden als teller en je resultaten doorgeven voor een landelijk overzicht. Alvast wat tips: je kunt het beste bijen tellen in je tuin of op je balkon. Het tellen duurt 20 tot 30 minuten. Je kiest hiervoor zelf een geschikt moment op 18 of 19 april. Tel bij voorkeur op een zonnig moment, dan heb je de meeste kans om (veel) bijen te zien.

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Uit de krant