Misschien aan eind zomer alsnog activiteit rond 75 jaar Vrijheid
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een deel van het bestuur van de Oranjevereniging, met geheel rechts voorzitter Hans Kruidenberg, in vrolijker tijden.
Een deel van het bestuur van de Oranjevereniging, met geheel rechts voorzitter Hans Kruidenberg, in vrolijker tijden. (Foto: Archieffoto PR)

Misschien aan eind zomer alsnog activiteit rond 75 jaar Vrijheid

Het programmaboekje van de Oranjevereniging Leiderdorp (OVL) was net van de pers gerold toen duidelijk werd dat alle festiviteiten rond Koningsdag en 75 jaar vrijheid in heel Nederland zijn afgelast vanwege het coronavirus. “Spijtig natuurlijk dat het allemaal niet doorgaat, maar het is veel belangrijker dat we hier met zijn allen zo goed mogelijk doorheen komen”, zegt voorzitter Hans Kruidenberg van de OVL.

Niet alleen Koningsdag op 27 april gaat niet door maar ook de activiteiten en festiviteiten rond 75 jaar Vrijheid. die hun hoogtepunt hadden in de eerste negen dagen van mei, zijn geschrapt. Zelfs door de afsluitende plechtigheid op 15 augustus is een streep gezet. “Wij volgen hierin de aanpak van het Nationaal Comité 4 en 5 mei”, legt Kruidenberg uit. “Voorlopig zijn we nog niet van het coronavirus af, volgens de deskundigen moet de grote golf nog komen. Dat betekent dat activiteiten met publiek erbij gewoon niet kunnen.”

Pijn doet het wel, geeft hij toe. “We hadden de afgelopen jaren flink gespaard om een schitterend programma neer te zetten met veel extra activiteiten. Daarvoor was ook al van alles besteld, zoals springkussens voor kinderen. Gelukkig konden we veel daarvan weer afbestellen waarbij we niets of maar een klein percentage hoefden te betalen.” Voor de Oranjevereniging is de financiële schade te overzien, anderen hebben het onvergelijkbaar veel moeilijker, benadrukt Kruidenberg. “Neem de horeca, maar ook andere ondernemers. Zij worden rechtstreeks geraakt in hun broodwinning.”

Overigens is nog niet alle hoop vervlogen dat er nog iets georganiseerd kan worden in het kader van 75 jaar bevrijding. Kruidenberg: “We denken daar zeker over na. Stel dat er in de zomer een moment komt waarop we kunnen zeggen ‘we zijn er doorheen’, wat is er dan mooier dan Leiderdorp alsnog een feest aanbieden. Maar we volgen daarin het initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bond van Oranjeverenigingen.” Er is een stille hoop dat misschien de verlichte gondelvaart op de Dwarswatering, die gepland stond voor 8 mei, in september kan doorgaan. “Het draaiboek ligt er, de vergunning was al rond en we weten dat de verschillende partners en de gemeente in principe hun medewerking willen verlenen. Ook in september 1945 was er een gondelvaart in Leiderdorp, wat dat betreft zou het heel mooi zijn.“

Meer berichten