Het college is weer compleet. V.l.n.r. Daan Binnendijk (CDA), burgemeester Laila Driessen, Rik van Woudenberg (D66) en Willem Joosten (VVD). | Foto: J.P. Kranenburg
Het college is weer compleet. V.l.n.r. Daan Binnendijk (CDA), burgemeester Laila Driessen, Rik van Woudenberg (D66) en Willem Joosten (VVD). | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Wethoudersploeg weer compleet

Algemeen

Leiderdorp heeft weer een volledig college van burgemeester en wethouders. Maandagavond 13 januari werden de wethouders van de nieuwe coalitie geïnstalleerd. Dat zijn twee oude bekenden, Willem Joosten namens de VVD en Daan Binnendijk namens het CDA en de ChristenUnie-SGP, en nieuweling Rik van Woudenberg namens D66. Even daarvoor werd afscheid genomen van LPL wethouder Martine de Bas. Zij moest vertrekken omdat de LPL geen deel uitmaakt van de nieuwe coalitie.

Door: Corrie van der Laan

De Leiderdorpse politiek heeft een roerige periode achter de rug. Op 18 november zegde fractieleider Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp het vertrouwen op in zijn de toenmalige coalitiegenoten VVD en CDA. Waarna wethouders Joosten en Binnendijk op staande voet ontslag namen.

Het gevolg was dat de tien dagen daarvoor geïnstalleerde wethouder van de LPL, Martine de Bas, alleen overbleef. Volgens artikel 42 van de gemeentewet moet een gemeente minimaal twee wethouders hebben. Worden het er minder, dan treedt de burgemeester in de plaats van het college. Wat betekent dat Driessen acht weken lang de B en W kar alleen moest trekken, zij het dat De Bas wel de lopende zaken in haar dossiers behartigde.

Oud zeer

Aan die vreemde situatie is nu een eind gekomen, maar niet aan het ongenoegen in de raad. Maandagavond werd duidelijk dat er nog heel wat oud zeer aanwezig is. Tijdens de raadsvergadering van 18 november liepen de emoties hoog op en boosheid van toen echoot nog na. Woordvoerder Eric Filemon van de LPL refereerde kort aan de harde woorden die acht weken geleden werden gericht aan zijn fractievoorzitter. "Toon- en taalgebruik waren ongepast", stelde hij. "We kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is." Filemon is van mening dat dit niet zomaar vanzelf overwaait en gaf aan dat de LPL mediation niet afwijst.

Ook Joosten en Binnendijk blikten, voordat ze opnieuw geïnstalleerd werden als wethouder, terug op de raad van 18 november. Joosten vertelde dat hij de bom die Langenberg onder de coalitie legde, totaal niet had zien aankomen. Breekpunt was het verschil van mening tussen de LPL en de andere coalitiepartners over de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan wanneer die onderdeel wordt van de Leidse Ring Noord. De LPL wil die op 50 kilometer per uur houden, CDA en VVD zijn bereid naar 70 te gaan, zoals ook de gemeente Leiden graag wil. In het coalitieakkoord was hier niets over opgenomen, stelde Joosten, waardoor hij ervan uit ging dat iedere fractie zijn eigen lijn zou volgen en er na een open debat een besluit genomen zou worden. Toen Langenberg meldde dat er binnen enkele weken een nieuwe coalitie zou zijn en er nieuwe wethouders zouden worden aangesteld, was dat voor Joosten een mokerslag. "Ik voelde mij politiek verloochend en heb het woord 'Judas' in de mond genomen. Als wethouder moet je vanuit de ratio, het verstand praten. Maar hoofd en hart liggen dicht bij elkaar." Joosten was er klip en klaar over dat wat hem betreft ontslag nemen de enige optie was. "Als er geen vertrouwen is, kan je als wethouder niet langer functioneren."

Met de kennis van nu

Binnendijk dacht daar net wat anders over. Ook hij had absoluut niet verwacht dat de coalitie zou klappen vanwege het meningsverschil over de Oude Spoorbaan en ook hij was totaal verbijsterd door de mededeling dat de LPL fractie verder wilde zonder VVD en CDA. "Langenberg heeft gekozen voor een zo groot mogelijk verrassingseffect", zegt hij daarover, "en dat heeft als bijeffect dat mensen niet zo reageren als ze wellicht zouden moeten doen." Twee maanden gelegen had hij de stellige indruk dat er nieuwe wethouders in de startblokken stonden. Toen realiseerde hij zich niet dat zijn vertrek betekende dat de burgemeester in haar eentje het college moest gaan vormen. "Met de kennis van nu was het misschien beter geweest demissionair aan te blijven", aldus Binnendijk.

Blanco stemmen

De benoeming van Binnendijk en Van Woudenberg kreeg unaniem het fiat van de gemeenteraad. Joosten kreeg van slechts elf van de twintig aanwezige raadsleden het groene licht, de rest stemde blanco. De stemming is geheim maar fractievoorzitter Olaf McDaniel van oppositiepartij PvdA wilde na afloop wel kwijt dat Joosten dit kan zien als een 'wake-up call'. "Hij zal hard moeten werken om het vertrouwen te herwinnen."

Klik hier voor kort videoverslag van Unity.NU over de installatie van de wethouders

Uit de krant