Afbeelding
Foto: pr.

Leiderdorpers in middenmoot als het gaat om alcoholgebruik

Algemeen

Het aantal overmatige drinkers in Leiderdorp is landelijk en provinciaal gezien gemiddeld. Binnen de Leidse regio is Leiderdorp de gemeente met het laagste percentage overmatige drinkers. Dat blijkt uit een onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl.

Een overmatige drinker consumeert meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. In Leiderdorp geldt dat voor 7 procent van de volwassenen. Dat is minder dan in Leiden (9 procent), Oegstgeest (9 procent), Zoeterwoude (9 procent) en Voorschoten (8 procent).

43 procent van de Leiderdorpse volwassenen houdt zich wat betreft alcoholgebruik keurig aan de richtlijn van nul of 1 glas per dag. Dat is duidelijk meer dan in Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude waar die percentages liggen op respectievelijk 35, 36 en 34 procent. Voorschoten scoort hier 41 procent.

De meeste overmatige drinkers in de provincie Zuid-Holland wonen volgens het onderzoek in Nieuwkoop (12 procent) en Noordwijk (12 procent). Kaag en Braassem staat op de derde plek met 11 procent. In deze lijst met alle 52 gemeenten in de provincie staat Leiden op plek 7, Oegstgeest op 8, Zoeterwoude op 10, Voorschoten op 13 en Leiderdorp op 21.  

Bekeken over heel Nederland tellen de gemeente Bergen en Laren de meeste overmatige drinkers, met ieder 13 procent.  

Klik hier voor het hele onderzoek voor Zuid-Holland.

Uit de krant