Logo leiderdorpsweekblad.nl
Hoewel er een duidelijk bord 'verboden in te rijden' staat, gebruiken steeds meer automobilisten de sluiproute via de Splinterlaan om Leiderdorp in en uit te komen.
Hoewel er een duidelijk bord 'verboden in te rijden' staat, gebruiken steeds meer automobilisten de sluiproute via de Splinterlaan om Leiderdorp in en uit te komen. (Foto: Johan Kranenburg)

Camera telt sluipverkeer in Splinterlaan

De verkeerstellingen die afgelopen maand met een tel-lus zijn gedaan bij de verkeerssluis aan het oostelijke uiteinde van de Leiderdorpse Splinterlaan, blijken onbruikbaar. Komende week worden opnieuw tellingen gedaan, maar dit keer met een camera.

De tellingen zijn bedoeld om helder te krijgen hoe vaak het bord 'verboden in te rijden' hier wordt genegeerd door automobilisten. Jarenlang werd het verbodsbord kracht bij gezet door een beweegbare paal in de verkeerssluis. Een effectieve blokkade voor sluipverkeer dat via dit stukje Splinterlaan Leiderdorp in of uit wilde rijden. Maar de paal is sinds een aantal maanden kapot en niet meer te repareren.

Het verbodsbord alleen is niet genoeg om automobilisten te weren, zo hebben omwonenden en de gemeente gesignaleerd. Begin juni heeft de gemeente een tel-lus in de weg laten leggen om er achter te komen hoeveel verkeer illegaal gebruik maakt van de weg en op welke tijdstippen. Doel was om in afwachting van een permanente oplossing, beter te kunnen handhaven. Maar volgens het bedrijf dat de telling heeft gedaan, zijn de resultaten niet betrouwbaar genoeg.

De gemeente heeft daarop direct een ander bedrijf ingeschakeld. Dat heeft woensdag 10 juli een camera opgehangen. Hiermee wordt komende week iedere dag tussen 6.00 en 23.00 uur het aantal passerende auto's geteld. De beelden worden conform de AVG wetgeving alleen voor dit onderzoek gebruikt en alleen als telmiddel, zo meldt een woordvoerder van de gemeente. Kentekens worden niet geregistreerd en personen komen onherkenbaar in beeld.

Meer berichten