Zes weken lang flinke omleidingen tijdens werk aan Stierenbrug | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De informatieavond over het werk aan de Stierenbrug was in stijl georganiseerd op een boot die lag afgemeerd in de Oude Rijn, zo'n honderd meter voor de burg.
De informatieavond over het werk aan de Stierenbrug was in stijl georganiseerd op een boot die lag afgemeerd in de Oude Rijn, zo'n honderd meter voor de burg. (Foto: J.P. Kranenburg)

Zes weken lang flinke omleidingen tijdens werk aan Stierenbrug

Voor al het verkeer dat gewend is gebruik te maken van de Leiderdorpsebrug, beter bekend als de Stierenbrug, wordt het even doorbijten in de zomervakantie. De brug die de Persant Snoepweg in Leiderdorp verbindt met de Hoge Rijndijk in Leiden gaat van 22 juli tot 1 september dicht voor al het verkeer. Het plan om naast de Stierenbrug, in het verlengde van de Ockenrode, een pontonbrug te leggen zodat in ieder geval het fiets- en voetgangersverkeer hier de Oude Rijn over kan steken, is geschrapt. De dichtstbijzijnde oversteekmogelijkheid voor langzaam verkeer is straks achthonderd meter naar het zuiden, bij de Rhijnvreugdbrug net voorbij het Limes aquaduct.

Door: Corrie van der Laan

Bij de renovatie van de Spanjaardsbrug, in november en december vorig jaar, werd nog wel een pontonbrug neergelegd als tijdelijke oplossing voor fietsers en voetgangers. Maar dit keer is het geen optie, legde projectleider Anton Berkhout van de provincie Zuid-Holland woensdag tijdens een informatieavond uit. Omdat het werk nu midden in de zomer plaatsvindt, is er veel meer recreatievaart. "Sloepen en andere kleine bootjes kunnen gewoon onder de Stierenbrug door maar stuiten dan op de pontonbrug die maar eens in de twee uur open gaat. Dat betekent dat je daar grote opstoppingen krijgt. En tijdens de openingsblokken moeten ook alle grotere boten en het beroepsverkeer er door. Dat is vragen om ongelukken."

Bovendien mag een laag op het water gelegen pontonbrug niet op deze plek omdat hier de watervleermuizen, een beschermde soort, is aangetroffen, vertelt Berkhout. "Een brug moet minimaal 1,20 meter hoog zijn zodat ze er onderdoor kunnen vliegen." Nu kan je in principe wel een hogere tijdelijke brug maken – waarmee meteen het probleem van de opstoppingen met kleine bootjes opgelost wordt - maar dat kost 60.000 euro extra. En dat is boven het budget van de gemeente Leiderdorp, die als eigenaar van de brug alle kosten van de onderhoudswerkzaamheden betaalt.

Voor autoverkeer betekent de brugafsluiting ook een flinke omweg. Auto's die vanaf van Leiden naar Leiderdorp willen, moeten omrijden via de Hoge Rijndijk, Zijlsingel, Kooilaan en Willem de Zwijgerlaan om over te steken bij de Zijlbrug. Vanuit Leiderdorp naar Leiden gaat de omleidingsroute via de Engelendaal of de N446 en de Oude Spoorbaan naar de Zijlbrug.

Eens in de 50 jaar

Het goede nieuws is dat een zo intensieve onderhoudsbeurt als de brug nu krijgt maar eens in de vijftig jaar nodig is. Van de niet bewegende wegvlakken wordt zeventien centimeter asfalt verwijderd. Vervolgens komt er een laag gewapend beton met daarop nieuw asfalt. Het bewegende deel van de brug krijgt een nieuwe slijtlaag. Verder worden de stalen onderdelen geschilderd en worden er camera's geplaatst voor de bediening. De oude slagbomen worden vervangen door nieuwe en er komen extra slagbomen bij.

Het werk wordt uitgevoerd door de provincie Zuid-Holland in opdracht van de gemeente Leiderdorp. Op www.zuidholland.nl/leiderdorpsebrug is meer informatie te vinden over het werk aan de Stierenbrug.


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>